VIDEO Vakcína môže zohrať významnú úlohu v boji s COVID-19, ubezpečuje rezort zdravotníctva

2
Na snímke uprostred zľava tajomník Pandemickej komisie vlády SR Anton Tencer, minister zdravotníctva SR a predseda Pandemickej komisie vlády SR Marek Krajčí (OĽaNO), štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva SR Jana Ježíková, hlavný hygienik SR Ján Mikas počas rokovania Pandemickej komisie vlády SR. Foto: TASR

Účinná a bezpečná vakcína môže zohrať významnú rolu v boji s ochorením COVID-19. Po piatkovom rokovaní pandemickej komisie na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) zasa uviedol, že komisia zatiaľ neschválila pandemický plán, potrebuje do neho zapracovať viaceré pripomienky. Jeho definitívna verzia by mala byť známa 11. augusta.

„Naozaj vidíme možnosť, ak bude dostupná bezpečná a účinná vakcína, tak táto vakcína môže zohrať významnú úlohu pri potlačení tejto pandémie,” uviedol hlavný hygienik. Krajčí doplnil, že v súvislosti s pandemickým plánom vznikli štyri pracovné skupiny. Jedna z nich sa bude týkať realizácie imunizácie na Slovensku. Slovensko má podľa slov ministra záujem o m-RNA vakcínu.

Rezort zdravotníctva podľa slov jeho šéfa v tejto súvislosti “intenzívne” komunikuje v tejto veci najmä s Európskou komisiou. Objednať by sa jej mali zhruba tri milióny kusov. Očkovanie nebude povinné.

„Veľmi radi by sme pomocou kampane a zároveň odporúčaní, ktoré skupiny obyvateľstva by sa mali očkovať, objednali pre Slovensko,” komentoval s tým, že v niektorých prípadoch bude odporúčanie veľmi zmysluplné.

Ďalšia skupina sa bude venovať zabezpečeniu ambulantnej starostlivosti.

DENNE PRIBÚDA PRIBLIŽNE 20 AŽ 30 NOVÝCH PRÍPADOV. IDE NAJMÄ O IMPORTOVANÉ PRÍPADY.

„Tá by mala byť realizovaná okresnými úradmi v sídle kraja v spolupráci s vyššími územnými celkami. Veľmi dobre vieme, že situácia v ambulantnom sektore je náročná vzhľadom na to, že ho máme do veľkej mieri obslúžený lekármi, ktorí sú už vo vyššom veku. Uvedomujeme si, že dobre zvládnuť ambulantnú sféru počas pandémie je veľmi dôležité,” komentoval Krajčí s tým, že skupina by mala zadefinovať to, akých lekárov možno využiť aj bez epidemiologických ambulancií.

Ďalšia pracovná skupina by mala zabezpečiť tímy rýchlej intervencie, ktoré by mohli naraz zasahovať na západnom, strednom a východnom Slovensku. Pokiaľ by na nejakom mieste nastala epidemiologická situácia, mali by byť schopné situáciu stabilizovať na niekoľko dní.

„Budú to tímy, ktoré v prípade vzniku ohniska nákazy budú schopné okamžite vycestovať a situáciu stabilizovať,” uviedol minister.

Posledná skupina sa bude zaoberať tzv. semaformi pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a tiež ústavné zdravotnícke zariadenia, čiže nemocnice. Podľa týchto semaforov sa budú reprofilizovať zdravotnícke zariadenia počas ďalšieho nástupu pandémie.

Hlavný hygienik tiež doplnil, že aktuálna epidemiologická situácia na Slovensku je stabilná. Denne pribúda približne 20 až 30 nových prípadov. Podľa jeho slov ide najmä o importované prípady, kontakty regionálni hygienici a epidemiológovia aktívne vyhľadávajú.

Minister zdôraznil, že slovenské zdravotníctvo je pripravené na prípadnú druhú vlnu pandémie COVID-19.

„Nemocnice aktuálne fungujú v štandardnom režime, pacientom je poskytovaná zdravotná starostlivosť bez obmedzení. Ľudia s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sú podľa rezortu zdravotníctva hospitalizovaní na infekčných oddeleniach. V prípade zvýšenia počtu akútnych pacientov sú zdravotnícke zariadenia pripravené okamžite alokovať nevyhnutné lôžka,” uzavrel Krajčí.

Video Krajčí: Očkovanie proti COVID19 nechceme robiť ako povinnosť

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Očkovanie je výsostne škodlivé, nebezpečné a má nepreskúmané, nepredvídateľné zdravotné následky. Ale, koho omrzel život, nech sa páči.

  2. Pán Mikas a vláda SR .poprípade perlament SR si može vakcínu protri COVID-19 zakúpiť v RF (Ruskej Federácii ) , ak to niekto doteraz NEPOCHOPIL , tak v RUSKU !!!

Comments are closed.