Británia zaradila Slovensko medzi bezpečné krajiny, Anglicko ruší karanténu

0
london, heathrow, airport
Letisko Heathrow v Londýne. Foto: LadyDisdain, Pixabay

Veľká Británia zaradila Slovensko na zoznam bezpečných krajín. Cestujúci zo Slovenska tak nebudú musieť od 28. júla po príchode do Anglicka absolvovať 14-dňovú karanténu. Očakáva sa, že do nadobudnutia účinnosti tohto opatrenia prijmú rovnaké rozhodnutie aj vlády Škótska, Walesu a Severného Írska. Ministrovi zahraničných vecí SR Ivanovi Korčokovi (nominant SaS) to potvrdila britská ministerka pre Európu Wendy Mortonová, informoval v piatok tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Slovensko bude zaradené na zoznam bezpečných krajín pri cestách do Spojeného kráľovstva,” uviedla Mortonová v telefonáte so slovenským ministrom.
Korčok rozhodnutie Veľkej Británie uvítal a vyzdvihol podrobnú a profesionálnu analýzu o vývoji pandémie na Slovensku, ktorú britskej strane poskytol hlavný hygienik SR Ján Mikas, uvádza tlačový odbor MZVEZ.

Rezort diplomacie občanov SR aj naďalej nabáda, aby zvážili cestovanie do jednotlivých krajín a dodržiavali prísne hygienické pravidlá. Slovákom takisto odporúča, aby si pred každou cestou preverili podmienky cestovania, ktoré sú pravidelne aktualizované na webovej stránke MZVEZ SR.

Od 28. júla sa povinnosť 14-dňovej karantény ruší aj pre občanov Estónska, Lotyšska, Slovinska a karibského ostrovného štátu Svätý Vincent a Grenadíny, uvádza na svojej stránke televízia Sky News.

Na zozname, ktorý sa aktualizuje každé dva týždne, naďalej nie sú USA, Portugalsko, Švédsko, Mexiko, Brazília, Rusko, Irán, India, Pakistan, Bangladéš a Čína.

- Reklama -