Do roku 2040 bude v prírode takmer jedna miliarda ton plastového odpadu

0
ocean, trash, beach
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Takmer jedna miliarda ton plastového odpadu bude do roku 2040 vysypaná do prírodného prostredia vrátane morí, vyplýva z novej štúdie, ktorú vypracovali akademici z Leedskej univerzity v Británii v spolupráci s medzinárodným tímom expertov.

Informovala o tom vo štvrtok stanica Sky News.

Nový digitálny model, ktorý sleduje pohyb plastového odpadu vo svete, odhalil, že medzi rokmi 2016 a 2040 bude do prírodného prostredia vyhodených 961 miliónov ton tohto zvyškového materiálu.

Štúdia má názov “Breaking the Plastic Wave” (Plastový príboj).

V samotnom roku 2040 nový model zároveň predpovedá: 133 miliónov ton plastového odpadu bude spáleného vo voľnom priestore, 77 miliónov ton ho bude vysypaného na súši a 29 miliónov ton ho skončí v mori.

„Toto vedecké bádanie nám po prvý raz poskytuje komplexný pohľad do problematiky ohromujúceho množstva plastového odpadu, ktorý ľudstvo vysýpa do pevninských a vodných ekosystémov sveta,” uviedol pre Sky News vedúci štúdie Costas Velis.

„Teraz máme omnoho jasnejší obraz o zdrojoch znečistenia, ako aj o tom, kam sa odpad nakoniec dostáva. Ak ľudstvo nebude konať, odhadujeme, že v prírodnom prostredí sa do roku 2040 nahromadí takmer jedna miliarda ton plastového odpadu,” zdôraznil.

Predpokladá sa, že približne dve miliardy ľudí vo svete nemajú prístup k službám triedenia odpadu. Štúdia tvrdí, že toto číslo by sa do roku 2040 mohlo zvýšiť na štyri miliardy, čo je polovica svetovej populácie.

- Reklama -