VIDEO Premiér označil dôvody odvolávania za slabé: Prečo je tu veľký krik? Lebo sme svine odstavili od válova

0
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) na mimoriadnej schôdzi k jeho odvolávaniu 23. júla 2020. Foto: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) označil odôvodnenie návrhu na jeho odvolanie z funkcie za slabé. Predkladať ho mal podľa jeho slov niekto “absolútne čistý”. Urobil tak v pléne Národnej rady (NR) SR v úvode diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi. V súvislosti s predkladateľom návrhu Jurajom Blanárom (Smer-SD) pripomenul kauzu predraženého CT v Žilinskom kraji. Opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Podotkol, že ak súčasná vláda ostane pevná a súdržná, dokáže ochrániť verejné financie od rozkrádania bývalým kabinetom. Vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia. Zopakoval, že ak ho odvolajú, nebude im to vyčítať a odíde z politiky. V pléne rečnil viac ako hodinu a pol.

Matoviča mrzí, že expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) nenašli odvahu v pléne predložiť návrh na jeho odvolanie.

„Ste teraz akože dve konkurenčné strany. Mali ste sa predbiehať,” uviedol a označil návrh za slušnú zložku nezmyslov. Podotkol, že ide o jedno z najslabšie napísaných zdôvodnení odvolávania premiéra alebo člena vlády.

Odmieta tvrdenia opozície, Blanár podľa neho viackrát klamal. Nesúhlasí, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu. Poukázal na jej výborné zvládnutie po zdravotnej stránke. Rovnako odmieta, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách.

„Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba,” uviedol a opisoval priebeh rokovaní.

Apeloval na poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia.

„Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne sa rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať,” deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život “bez titulu a s čistým svedomím”.

Vo svojom vystúpení opakovane pripomínal kauzy bývalej vlády.

„Viete, prečo je tu taký veľký krik? Lebo sme svine odstavili od válova,” povedal s tým, že Smer-SD sa svojim rozkrádaním snažil nastoliť akúsi “buržoáznu kleptokraciu”. Tvrdí, že súčasná opozícia sa snaží vytvárať ilúziu neschopnosti novej vlády, pretože si myslí, že sa tak dostane späť ku peniazom. Deklaroval, že ak jeho kabinet ostane súdržný, dokáže financie ustrážiť. Dodal, že vláda Smeru-SD podviedla voličov sľubmi. Argumentuje, že dlhé roky sľubovala 13. dôchodky a až po predvolebných prieskumoch pred parlamentnými voľbami sa rozhodli zachrániť a dať ich ľuďom.

Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť. Myslí si, že na Slovensku je “dramatická menšina hlúpych” ľudí, ktorí považujú túto kauzu za dôležitejšiu ako iné podstatné veci, pred ktorými stojí vládny kabinet.

„Vy ste si nikdy nezakladali na vašich voličoch, vy ste si stále mysleli, že sú to hlúpi ľudia, ktorých viete ľahkými trikmi oklamať,” adresoval Smeru-SD.

- Reklama -