Marica Pirošíková končí vo funkcii zástupkyne Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva

1
Marica Pirošíková (Foto: TASR)

Zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) Marica Pirošíková končí vo funkcii. Na pozíciu bude v krátkom čase vypísané riadne výberové konanie. Potvrdil to tlačový odbor rezortu spravodlivosti.

„Maricu Pirošíkovú na základe jej žiadosti ministerka spravodlivosti odvolala z funkcie zástupcu SR pred Európskym súdom pre ľudské práva ku dňu 31. júla 2020. Jej pôsobenie v uvedenej funkcii oficiálne skončí od 1. augusta 2020,” uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

Pirošíková reagovala, že k žiadosti ju viedli „dlhoročné neoprávnené a agresívne útoky určitých mimovládnych organizácií“ na jej osobu za to, že oboznamovala slovenskú verejnosť s judikatúrou ESĽP vzťahujúcou sa na danú oblasť, podľa ktorej najlepší záujem dieťaťa môže v závislosti na svojej povahe a závažnosti prevážiť nad záujmom rodiča.

K rozhodnutiu ju podľa jej slov priviedol aj júnový protest mimovládnych organizácií.

„Pred takýmito atakmi nie som ako štátny zamestnanec náležite chránená a obávam sa, že podanie trestných oznámení či občianskoprávnych žalôb by viedlo vzhľadom na charakterové vlastnosti týchto osôb k ďalším útokom, pričom nevylučujem aj fyzické napadnutie,” poznamenala.

Na Pirošíkovej koniec upozornila Rada pre práva dieťaťa – Slovenská republika.

„Mimovládne organizácie očakávajú, že po odchode Marice Pirošíkovej bude ozdravný proces v poručníckom súdnictve pokračovať a že k deťom začne štát pristupovať nie spôsobom, aby akceleroval rodinné konflikty, ale aby vytvoril systém ochrany dobrých rodinných vzťahov dieťaťa,” uviedla v stanovisku.

Viaceré občianske združenia a iniciatívy, ktoré riešia situácie rozdelených rodín, dlhodobo poukazovali na zasahovanie Pirošíkovej do poručníckej agendy mimo jej kompetencie, na angažovanosť v konkrétnych prípadoch a na šírenie dezinformácií a hoaxov. Kritizovali najmä zákonné zmeny, ktoré sa udiali v jej gescii.

Pirošíková tvrdenia, že má „veľký podiel na deformácii poručenského súdnictva“ označila za absurdné, pretože do vnútroštátnych sporov týkajúcich sa maloletých z titulu funkcie podľa svojich slov nezasahovala a ani na to nemá právomoci.

Zároveň odporučila, aby sa do budúcna viac rešpektovali pri tvorbe právnych predpisov, ako aj v aplikačnej praxi existujúce rozsudky ESĽP vyhlásené proti iným štátom.

„V tomto ohľade zdôrazňujem významnú úlohu kancelárie zástupcu SR pred ESĽP. Dlhodobo sme napríklad upozorňovali na problémy s využívaním inštitútu mimoriadneho dovolania, na urýchlenú dereguláciu nájomného, zriadenie nezávislej policajnej inšpekcie, zriadenie detenčného ústavu, účinnú ochranu obetí trestných činov osobitne domáceho násilia a sexuálneho zneužívania či potrebu interdisciplinárneho prístupu v tejto oblasti,” zhrnula. Upozornila, že v oblasti kultúrno-etických otázok sa stretáva s dezinterpretáciou rozsudkov ESĽP. Hovorí, že po uvoľnení z funkcie sa bude môcť ako odborníčka na ľudské práva otvorenejšie vyjadrovať aj k týmto témam.

- Reklama -

1 komentár

  1. Štátny zamestnanci nedokážu ochrániť a áno ohodnotiť skutočne dobrých ľudí ako je to v prípade pani Piroskovej.Mozete byť radi že ste takú kapacitu mali vo svojich radoch vy amatéri.Ale Slovakistan klasika banánová republika.

Comments are closed.