Odloženie hlasovania bolo symbolické gesto: Nech si uvedomia…

0
Na snímke prázdne stoličky poslancov NR SR z OĽaNO, ktorí opustili rokovaciu miestnosť tesne pred začiatkom mimoriadnej schôdze k odvolávaniu predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), vpravo prázdne stoličky poslancov OĽaNO 23. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) koalícia po 11.00 h otvorí. Deklarovali to predsedovia poslaneckých klubov OĽaNO Michal Šipoš a Sme rodina Peter Pčolinský na spoločnej tlačovej konferencii predsedov poslaneckých klubov. Pripomenuli, že súčasná opozícia v čase, keď bola ešte v koalícii, blokovala mimoriadne schôdze. Pčolinský predpokladá, že schôdza bude pokračovať aj po 19.00 h, keďže je prihlásených viacero rečníkov.

Šipoš hovorí, že ide o symbolické gesto, aby si opozícia uvedomila, ako sa v minulosti správala. Argumentuje tým, že aj expremiér Robert Fico v minulosti vyžadoval, aby pri odvolávaní bol každý opozičný poslanec.

„Dnes sa garde obrátilo a vidíme, že dnešná opozícia si neplní svoju prácu, nechodí do roboty,” povedal s tým, že asi šiesti poslanci opozície chýbali.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa treba pýtať opozície, prečo sa ich poslanci na schôdzi neprezentovali, pričom niektorí v sále boli. Pripomenul tiež, že napríklad pri odvolávaní exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) presúvali schôdzu tri mesiace. Pčolinský so Šipošom odmietajú, že ide o obštrukcie. Obaja hovoria o symbolickom geste. Už v stredu (22. 7.) všetci deklarovali, že ich nebudú robiť a schôdzu otvoria.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová a šéfka klubu Za ľudí Jana Žitňanská potvrdili, že nesúhlasia s návrhom na odvolávanie premiéra. Trvajú na svojom doterajšom stanovisku.

- Reklama -