Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Matoviča

0
Vláda SR, ilustračná snímka. Foto: TASR

Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Rozhodla o tom na svojom štvrtkovom rokovaní. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády sa začne vo štvrtok o 10.00 h. Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát. Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero.

„Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády vníma vláda ako súčasť politického boja a ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ktorí sa snažia využiť letné obdobie,” konštatoval vládny kabinet vo svojom stanovisku. S prezentovanými dôvodmi na odvolanie Matoviča nesúhlasí.

Argumenty na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády zhrnula opozícia do štyroch bodov, a to neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov; neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou; nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády, najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj SR, a prekrývanie nedostatočnej osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach; neexistencia ucelenej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze.

Návrh na odvolávanie premiéra podpísalo 37 opozičných poslancov, potrebných bolo aspoň 30 podpisov. Poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí avizovali, že podporia premiéra a vládu. Deklarovali, že nebudú robiť obštrukcie a umožnia štandardný priebeh schôdze, na ktorej bude Matovič po prvý raz od nástupu do funkcie premiéra čeliť odvolávaniu.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽaNO a z politiky. Koaliční poslanci majú podľa jeho slov voľné ruky pri hlasovaní.

- Reklama -