Krviprelievanie sa musí skončiť. Trump nasadil federálne sily do Chicaga a Albuquerque

0
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil nasadenie federálnych síl do Chicaga a Albuquerque. Informovala agentúra AP.

Federálne zložky by mali v mestách bojovať proti rastúcej kriminalite.

„V uplynulých týždňoch sme boli svedkami snahy radikálneho hnutia rozvrátiť a rozpustiť náš policajný zbor,” povedal Trump na podujatí v Bielom dome. Hnutie, ktoré sa objavilo po zabití Afroameričana Georgea Floyda políciou v Minneapolise, obvinil z “šokujúceho nárastu prestreliek, vrážd, zabití, explózií a zločinu”.

„Toto krviprelievanie sa musí skončiť,” dodal.

Trump sa pred prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na november, snaží podľa AP postaviť do úlohy zástancu vlády práva a zákona.

Trumpova administratíva už vyslala stovky príslušníkov federálnych bezpečnostných síl do mesta Kansas City v štáte Missouri.

Podobný postup nie je v Spojených štátoch nezvyčajný. Už v decembri minulého roku vláda vyslal federálne sily do siedmich amerických miest.  

Demokratická primátorka Chicaga Lori Lightfootová prítomnosť federálnych bezpečnostných zložiek v meste privítala.

„Veľmi jasne som povedala, že túto spoluprácu vítame,” povedala Lightfootová v utorok.

„Nevítame však diktatúru. Nevítame nezákonné zatýkanie a zadržiavanie našich občanov,” dodala.

Chicago tento rok zaznamenalo nárast počtu vrážd o 50 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Policajné štatistiky uvádzajú, že v Chicagu tento rok dosiaľ zavraždili 414 ľudí, píše agentúra DPA.

- Reklama -