Prípadný podvod som spáchal nevedome, utvrdzuje premiér Matovič. Ak ho odvolajú, odíde z politiky

3
Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie týkajúcej sa jeho diplomovej práce 22. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na štvrtkovej (23. 7.) mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde z funkcie predsedu hnutia a z politiky. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii s tým, že koaliční poslanci majú voľné ruky pri hlasovaní o dôvere premiérovi. Vyhlásil, že prípadný podvod pri svojej diplomovej práci spáchal nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

„Nikdy som sa nesnažil zatajiť, že som vychádzal zo spomínanej štúdie, a som si istý, že som ju aj priamo v diplomovej práci citoval,” povedal Matovič v súvislosti s informáciami, že do svojej práce skopíroval texty z dvoch iných publikácií. Poznamenal, že aj preto si dovolil v minulosti iných kritizovať za podobné kauzy, lebo si bol istý, že jeho práca je v poriadku, a nepredpokladal, že texty nie sú správne citované.

Za svoju prácu podľa vlastných slov berie plnú zodpovednosť. Podotkol, že štátnice zvládol dobre a nikdy sa titulom nechválil, pretože nie je hrdý na svoj prístup ku škole v posledných rokoch štúdia. Za svoju skutočnú diplomovú prácu opätovne označil svoju firmu a za svoj doktorát samit v Bruseli.

Dodal, že ak by chcel niečo skrývať, prácu by odniesol z knižnice univerzity. Na otázku, či svoju prácu zverejní a dovolí, aby prešla antiplagiátorským systémom, priamo neodpovedal. Zopakoval, že svoju prácu 20 rokov nevidel a ani ju nechce vidieť. Kritizoval novinárov, že nehľadajú pravdu a nepočúvajú s porozumením, pretože sa dokola pýtajú na to isté. Redaktori reagovali tým, že tak robia preto, lebo doteraz jasne neodpovedal na ich otázky.

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie týkajúcej sa jeho diplomovej práce 22. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Ako alternatívu zverejnenia práce uviedol, že je ochotný podstúpiť detektor lži v zahraničí. Pre premiéra je dôležitejší prípadný úmysel prácu plagizovať, a preto si myslí, že zverejnenie práce nič nedokáže.

Matovič poznamenal, že už pred ôsmimi rokmi vyšiel článok o jeho  práci, v ktorom sa hovorilo, že sa odvolával na autorov, o ktorých v súčasnosti médiá tvrdia, že ich necitoval. Aktuálne informácie o jeho práci Denník N podľa Matoviča zverejnil účelovo a zákerne, pretože vyšli v deň, keď cestoval na samit v Bruseli.

Matovič bude po prvý raz od nástupu do funkcie čeliť odvolávaniu na štvrtkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Dôvodom sú podozrenia z plagiátorstva pri jeho diplomovej práci, ako aj neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podali poslanci Smeru-SD a nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Ha, ha, ha … tak nevedome? Je to ešte väčší idi. Ot ako som si myslel!!! To si on tú záverečnú prácu ani poriadne neprečítal? Veď tu sa k tomu jasne priznáva!!! Lebo ak by ju bol čítal tak by musel vedieť, že tam niečo chýba!!! teda ak ju písal on sám!!! Inak odovzdal niečo čomu ani nerozumel a preto to bolo zrejme kúpené!!! Lebo ako tvrdí, že dal poznámky dákej známej aby mu prepísala diplomovku prácu tak by musel vedieť, že tam nie je to čo tam malo byť!!! A to, že niektoré state sú citácie!!! Takáto detinská výhovorka možno zaberie na modré trubky, lebo ich mentálna výbava je úbohá, ale na triezvo uvažujúceho jedinca asi len veľmi ťažko. Tak, že tak!!! mysleniu zdar!!!

  2. Ja som nevolil doktora, inžiniera alebo robotníka s učňovkou ja som volil stranu Olano a Igora Matoviča lebo im verím že vyčistia politický chliev od zlodejov čo 20 rokov okrádajú a predávajú našu vlasť. A môžu sa volať akýmikoľvek menami nikdy to nebude,,sociálna demokracia” ale sprostý komunizmus a ten bude dúfam už vždy mimo zákon. Preto verím v Olano a Igora Matoviča.

Comments are closed.