Ukrajinská polícia naša u spolupáchateľa únosu granáty a množstvo zbraní

0
Policajt blokuje územie v blízkosti autobusu, v ktorom ozbrojený muž zadržiava približne 20 rukojemníkov v centre mesta Luck na juhozápade Ukrajiny v utorok 21. júla 2020. Foto: TASR/AP

V byte možného spolupáchateľa rukojemníckej drámy, ktorá sa v utorok odohrala v ukrajinskom meste Luck, sa počas policajnej prehliadky našli granáty a komponenty k nim, ako aj strelné zbrane a náboje. V stredu o tom informovala agentúra Interfax s tým, že muža zadržali.

Polícia podľa Interfaxu vykonala prehliadku v byte 44-ročného obyvateľa Charkova. Ide o muža, ktorý by mohol byť spoluvinníkom teroristu, ktorý v utorok v Lucku zadržiaval autobus s cestujúcimi.

Autobusu premávajúceho na prímestskej linke sa v utorok ráno v centre mesta Luck zmocnil muž ozbrojený výbušninami a zbraňami.

Muž sa identifikoval ako Maxim Zlý. Neskôr sa zistilo, že páchateľ sa v skutočnosti volá Maksym Kryvoš a aj s rodinou žije v meste Dubno. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra je rodákom z Ruska.

Útočník zadržiaval rukojemníkov viac ako 12 hodín. Po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj splnil únoscovu požiadavku a nakrútil videonahrávku, v ktorej ľudí vyzýva sledovať film Pozemšťania, sa muž vzdal polícii. Všetci rukojemníci boli prepustení na slobodu. Policajná operácia Rukojemník sa zaobišla bez zranených.

Kryvoš počas vyjednávania vyhlásil, že v meste umiestnil výbušninu, ktorú môže odpáliť na diaľku.

Kryvoš takisto vypálil niekoľko výstrelov na policajný dron a vyhodil na ulicu výbušné zariadenie, povedal námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko podľa agentúry AFP. Polícia uviedla, že zariadenie nevybuchlo.

Ukrajinská tajná služba SBU prípad prevzala pre podozrenie, že šlo o “teroristický čin”. Správy o tom, koľko osôb bolo v autobuse, sa v závislosti od zdroja rôznia – bolo ich od 13 do 20.

Kryvoš (45) už bol dvakrát odsúdený za podvody, lúpeže a nezákonné držanie zbraní. Celkovo si vo väzení odsedel desať rokov.

- Reklama -