Rakúsky Swarovski ohlásil rozsiahle prepúšťanie

0
swarovski giant, giant head, swarovski kristallwelten
Foto: href, Pixabay

Tirolský koncern Swarovski v utorok oznámil, že vo svojom hlavnom sídle vo Wattense zruší ďalších 1000 z existujúcich 4600 pracovných miest. Koncern pre agentúru APA potvrdil správu ORF Tirol. Riaditeľ spoločnosti Robert Buchbauer to označil ako “bolestivé, ale nevyhnutné rozhodnutie”.

V strednodobom horizonte má vo Wattense zostať zhruba 3000 zamestnancov. Do roka 2022 sa má podľa denníka Tiroler Tageszeitung znížiť počet miest o ďalších 600. S masívnym prepúšťaním sa v branži v posledných týždňoch a mesiacoch počítalo, pretože firemné odbory opakovane poukazovali na toto riziko.

Swarovski už koncom júna ohlásil zrušenie zhruba 200 pracovných miest v oblasti marketingu a predaja, zamestnanci mali dostať email s informáciou o prepustení v pondelok 20. júla. Tento postup bol tvrdo kritizovaný tirolskou opozíciou.

Buchbauer vysvetlil, že toto opatrenie súvisí s rozsiahlou reštrukturalizáciou v dôsledku koronakrízy. Podľa jeho údajov Swarovski tento rok zaznamenal prepad tržieb o 35 % zhruba na dve miliardy eur. Koncern pre recesiu nepočíta s normálnym priebehom podnikania ani na budúci rok, prognózy sú však komplikované. Buchbauer zároveň zdôraznil, že pre prepustených zamestnancov pripravili sociálny plán.

Swarovski je z hľadiska kvality a sortimentu síce stále popredným svetovým výrobcom, medzičasom však vzniklo mnoho menších konkurentov, ktorí komplikujú situáciu na trhu. Buchbauer dodal, že koronakríza situáciu ešte zhoršila.

V rámci reštrukturalizácie sa spoja viaceré divízie a celá činnosť bude pod hlavičkou značky Swarovski. Navyše vedenie na jeseň bude rozhodovať o tom, že koncern sa zmení na nekótovanú akciovú spoločnosť.

- Reklama -