Dohoda! Lídri EÚ prijali záchranný balík po pandémii koronavírusu aj rozpočet

0
Predseda Európskej rady Charles Michel (vľavo), nemecká kancelárka Angela Merkelová (tretia sprava), francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý vpravo), predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: TASR)

Lídri EÚ dosiahli na mimoriadnom summite v Bruseli v utorok nadránom dohodu o záchrannom balíku pre ekonomiky po pandémii koronavírusu a o rozpočte Únie na obdobie rokov 2021 – 2027 v bezprecedentnej celkovej výške 1,82 bilióna eur. Potvrdil to predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

„Dohoda!” napísal na Twitteri Michel niekoľko minút po tom, čo sa 27 lídrov členských štátov spolu zišlo na záverečnom zasadnutí summitu EÚ.

„Toto je historický deň pre Európu,” uviedol vo vyhlásení aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Lídri 27 krajín Únie nakoniec našli zhodu, po štyroch dňoch a štyroch nociach rokovaní. Súhlasili s fondom obnovy po pandémii vo výške 750 miliárd eur, ktoré si vo forme nenávratných grantov a výhodných pôžičiek rozdelia krajiny tvrdo zasiahnuté pandémiou. Okrem toho lídri dosiahli aj dohodu o sedemročnom rozpočte EÚ vo výške jedného bilióna eur.

Najprv mali granty podľa pôvodného návrhu dosahovať 500 miliárd eur, ale po ostrom nesúhlase tzv. šetrných štátov bola táto suma znížená na 390 miliárd eur.

Vo videu predseda Európskej rady Charles Michel na tlačovej konferencii po dohode

- Reklama -