Izraelská vláda rozohnala vodnými delami protivládne demonštrácie

0
Izraelskí policajti používajú vodné delo na ľudí počas protestu proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi 18. júla 2020 v Tel Avive. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia v sobotu použila vodné delá na rozohnanie protivládnych demonštrácií, ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí protestujúcich proti tomu, ako vláda zvláda boj s koronakrízou, informovala agentúra AFP.

Demonštranti sa zhromaždili pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme a v parku v Tel Avive, aby vyjadrili sklamanie z reakcie vlády na rastúcu epidémiu koronavírusu, ktorá priniesla ničivé ekonomické dôsledky.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld uviedol, že policajti povolili demonštrácie, ale podnikli kroky proti nedovoleným “výtržnostiam”, ako napríklad zablokovanie ciest. Dodal, že demonštranti v Tel Avive striekali na políciu paprikový sprej, čo viedlo k niekoľkým zatknutiam.

Izrael v súčasnosti zažíva výrazný nárast v počte nových prípadov infekcie. V krajine denne pribúda viac ako 1000 ľudí nakazených koronavírusom. Vo štvrtok 16. júla hlásili rekordný denný prírastok – 1758 nových prípadov.

Izrael zareagoval na pandémiu nového koronavírusu pomerne skoro, a to zatvorením hraníc, uzavretím miest a zavedením ďalších prísnych obmedzení pohybu občanov zameraných na predchádzanie šírenia vírusu. V máji, po vyše mesiaci, sa však opatrenia uvoľnili a znovu sa otvorili aj školy. Počet nových prípadov nákazy sa odvtedy neustále zvyšuje.

Premiéra Benjamina Netanjahua ešte prednedávnom médiá chválili za zvládnutie prvej vlny nákazy, teraz však – v súvislosti s druhou vlnou – čelí narastajúcej kritike.

- Reklama -