Slnečnou sústavou s Kamilkou a Malým princom. Hvezdáreň Hlohovec ponúka víkendový program

0
Hvezdáreň a planetárium Milana Rastislava Štefánika v Hlohovci. Foto: TASR

Na dobrodružnú cestu Kamilky s Malým princom pri putovaní slnečnou sústavou pozýva v sobotu Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci. O 13.00 a 15.00 h sa malí pozorovatelia môžu zoznámiť s oblohou jedinečným spôsobom. Informuje o tom na svojom webe.

Podujatia tohoto druhu patria medzi pravidelné aktivity hvezdárne pre verejnosť. Nadviaže na ne aj o týždeň v sobotu 25. júla pokračovaním Kamilkiných dobrodružstiev, pre dospelých pozorovateľov je o 17.00 h pripravené podujatie Newtonov zákon všeobecnej gravitácie a jeho tri pohybové zákony v nebeskej mechanike, a o 21.00 hodine, v prípade priaznivého počasia, teleskopické pozorovanie mesiaca a astronomických objektov na nočnej oblohe. Hvezdáreň odporúča návštevíkom, vzhľadom na veľký záujem o podujatia pre najmenších, aby si možnosť návštevy vopred telefonicky overili.

Hvezdáreň a planetárium v Hlohovci ročne navštívi okolo 20.000 ľudí. Jej vznik ovplyvnilo vypustenie prvej umelej družice Zeme v roku 1957. Štrnásť rokov fungovalo zariadenie vďaka dobrovoľníkom, v roku 1972 sa stala krajskou hvezdárňou pre bývalý Západoslovenský kraj a o trinásť rokov neskôr sa začalo s výstavbou planetária. Observatórium má k dispozícii kvalitnú prístrojovú techniku, patrí k nej aj druhý najväčší ďalekohľad na Slovensku. Rozsiahla batéria prístrojov sa využíva pri pozorovaniach v rámci popularizačnej a vedeckej činnosti. Pri hvezdárni svoju činnosť rozvíja Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV, jej zriaďovateľom je v súčasnosti Trnavský samosprávny kraj.

- Reklama -