Šírenie nákazy COVID-19 v Brazílii sa stabilizovalo. Využite to, odkazuje WHO

0
Ilustračná snímka (Autor: TASR)

Prepuknutie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 v Brazílii dosiahlo stabilnú úroveň, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a vyzvala krajinu, aby využila túto príležitosť na potlačenie šírenia nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Nárast počtu prípadov v Brazílii už nie je exponenciálny, dosiahol stabilnú úroveň,” povedal riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan.

Brazília v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu zaznamenala takmer 77 000 úmrtí a viac ako dva milióny nakazených. Je druhou najviac postihnutou krajinu na svete po USA.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok hlásilo viac ako 45 000 nových prípadov za obdobie uplynulých 24 hodín a ďalších 1300 obetí.

Rýchlosť nárastu počtu prípadov sa však podľa Ryana “stabilizovala”. Ryan poukázal na takzvané reprodukčné číslo vírusu (R0), ktoré bolo podľa jeho slov v apríli a máji “dosť vysoké” a dosahovalo hodnoty 1,5 až dva. Toto číslo uvádza, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého.

V súčasnosti R0 kleslo na hodnotu 0,5 až 1,5. Brazília má podľa Ryana príležitosť potlačiť šírenie ochorenia a zabrániť jej prenosu.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro pandémiu od začiatku bagatelizoval a kritizoval opatrenia, ktoré zavádzali guvernéri brazílskych štátov. Prezident mal od začiatku júna dva pozitívne testy na prítomnosť nákazy a v súčasnosti je v domácej karanténe.

- Reklama -