Britská polícia suspendovala polícia. Dôvodom bol nepovolený zákrok

0
Zábery na sociálnych médiách ukazujú, že dôstojník má koleno na mužovej hlave počas zatknutia. Reprofoto: whatsapp/bbc.com/news

Britská polícia v piatok dočasne postavila mimo služby policajta, ktorý použil nepovolený postup pri zatýkaní muža v severnej časti Londýna. Informovala o tom agentúra AFP.

Videozáznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytáva, ako dvaja policajti držia na zemi zatýkaného muža, ktorý kričí, aby mu pustili krk.

Námestník šéfa londýnskej Metropolitnej polície označil videozáznam za “nesmierne znepokojivý”.

„Niektoré z tých techník ma veľmi znepokojujú,” povedal a dodal, že uvedený postup “nie je súčasťou policajného výcviku”.

Metropolitná polícia prípad posunula britskému Nezávislému úradu pre vnútornú kontrolu polície (IOPC), uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Druhému policajtovi, ktorý pomáhal pri zatýkaní, obmedzili rozsah pracovným povinností.

Políciu privolali vo štvrtok k bitke v londýnskej štvrti Islington. Priamo na mieste došlo k zatknutiu muža podozrivého z výtržníctva a držania zbrane.

Incident z Londýna pripomína udalosť z 25. mája, keď v USA zomrel počas policajného zásahu Afroameričan George Floyd. Jeho smrť vyvolala v USA i v iných krajinách sveta vlnu protestov proti rasizmu a policajnej brutalite.

- Reklama -