Baránek: Strane Za ľudí chýba charizmatický líder. Je v nej spor a súperenie

0
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

Strana za ľudí si bude 8. augusta voliť nové vedenie po tom, čo jeho doterajší predseda Andrej Kiska nemá už o túto funkciu záujem. Má niektorý z ohlásenej možnej trojice politikov – podpredsedovia Veronika Remišová, Juraj Šeliga alebo poslanec parlamentu Miroslav Kollár – schopnosti stranu názorovo zjednotiť? Mám obavu, že ani jeden z nich, hodnotí politický analytik Ján Baránek. A prečo ho neprekvapuje, že sa Kiska postavil na stranu Remišovej?

Ako by ste charakterizovali súčasnú situáciu strany Za ľudí? Myslím jej chýbajúceho predsedu, postavenie v koalícii, kde sa svoje svaly snažila ukázať pri kauze diplomoviek…

Tie svaly napínali zbytočne, pretože potom urobili to, čo urobili, v podstate to, čo povedal Igor Matovič stiahli chvost. V podstate to odzrkadľuje ich postavenie v koalícii. Je to najslabšia strana, navyše vnútorne nejednoliata, kde môžeme vidieť súperenie medzi Veronikou Remišovou a Jurajom Šeligom. Absencia lídra robí celkovo strane veľmi zle a bojím sa, či sa po voľbách predsedu nájde dostatočne silný líder, ktorý by stranu potiahol ako celok. 

Stranu čaká o tri týždne snem, kde sa má rozhodovať o novom vedení. Zatiaľ oficiálne kandiduje len Veronika Remišová a dvaja kandidáti podpredseda Šeliga a poslanec Miroslav Kollár ešte len zvažujú svoju kandidatúru. Nie je to neskoro?

Nie je to neskoro, môžu sa rozhodnúť aj priamo na sneme.

Absencia lídra robí celkovo strane veľmi zle.

Myslel som to napríklad vzhľadom na dostatočné predstavenie svojej vízie.

Nie je to neskoro. Čas sa dá využiť na získanie podpory v strane, preskupovanie síl.

Majú v tejto hre o lídra vplyv aj počty získaných preferenčných krúžkov z volieb? Remišová ich získala vyše 81-tisíc, kým Šeliga 37,5-tisíc, Kollár čosi cez 2 600.

Samozrejme, táto vec bude zohrávať význam.

Neprekvapilo vás, že sa do vnútrostraníckeho boja viac nezapojili ďalší podpredsedovia, napríklad Jana Žitňanská? (Ďalšími podpredsedami sú Vladimír Ledecký a Michal Luciak pozn. PL.sk)

Zrejme ani nechceli, neprekvapuje ma to.

Ako sa dá podľa vás čítať vyjadrenie Miroslava Kollára, ktorý povedal, že ak Juraj Šeliga nebude kandidovať za šéfa Za ľudí, pravdepodobne o post zabojuje on. Znamená to “len nie Remišová”?

Je to prejav toho, že nejde o homogénnu stranu, že je v nej spor alebo súperenie, a to vyjadrenie Kollára o tom svedčí.

Čakali ste, že sa Andrej Kiska tak jednoznačne postaví za Veroniku Remišovú? Nečakali ste, že svoju podporu vyjadrí najprv v zákulisí ako novinárom?

Trochu ma to prekvapilo, on nemal zlé vzťahy ani so Šeligom, aj keď nevieme, aké sú tie vzťahy teraz. Ďalšia vec je, že Juraj Šeliga je na to ešte mladý, príliš mladý. On je príliš mladý aj na tú funkciu podpredsedu parlamentu, ktorú má. Tam oni ako keby “predbehli”. Takže v tomto kontexte ma neprekvapilo, že Kiska podporil Remišovú.

Má strana ešte šancu relevantne bojovať o také postavenie, ktorým by sa v prieskumoch verejnej mienky stabilnejšie pohybovala k piatim percentám, nebodaj, nad touto hranicou?

Juraj Šeliga je na to ešte mladý, príliš mladý.

Myslím si, že má. Je to otázka práve toho, či nájde charizmatického lídra, ktorý tú stranu dokáže zjednotiť. Musí to byť reálny líder a musia vystupovať jednotne.

A z tých troch možných kandidátov – istá Remišová, Šeliga a Kollár sa vám niektorý javí natoľko charizmatický, ako ste to povedali?

Mám obavu, že ani jeden nemá tieto parametre.

- Reklama -