Prísne opatrenia počas víkendu v Izraeli – zatvorené obchody či kaderníctva

0
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú okolo bilbordu, ktorý upozorňuje na dôležitosť nosenia rúšok a dezinfekcie počas koronavírusovej pandémie v izraelskom meste Ramat Gan pri Tel Avive. Foto:TASR/AP

Izraelská vláda sa rozhodla počas nadchádzajúceho víkendu obnoviť množstvo epidemiologických opatrení zameraných na potlačenie šírenia nákazy koronavírusom. S odvolaním sa na správy izraelských médií o tom v piatok informovala agentúra DPA.

Opatrenia majú platiť od piatka 17.00 h miestneho času do nedele 5.00 h rána, informuje denník The Times of Israel.

V uzavretých verejných priestoroch budú v tomto čase zakázané zhromaždenia viac ako desiatich ľudí a vonku sa nebude môcť na jednom mieste stretnúť viac ako 20 osôb. Či sa tieto opatrenia budú vzťahovať aj na náboženské zhromaždenia nebolo bezprostredne zrejmé, píše DPA.

Reštaurácie budú jedlo vydávať len cez osobný odber či prostredníctvom donášok. Od piatkového popoludnia až do nedeľného rána budú tiež zatvorené obchody, predávajúce iný než základný tovar a tiež kaderníctva, nákupné centrá a bazény pre verejnosť.

Otvorené môžu ostať lekárne a supermarkety.

Izrael v súčasnosti zažíva výrazný nárast v počte nových prípadov infekcie. Vo štvrtok hlásil rekordný denný prírastok – 1758 nových prípadov nákazy.

Izrael zareagoval na pandémiu nového koronavírusu pomerne skoro, a to zatvorením hraníc, uzavretím miest a zavedením ďalších prísnych obmedzení pohybu občanov zameraných na predchádzanie šírenia vírusu. V máji, po vyše mesiaci, sa však opatrenia uvoľnili a znovu sa otvorili aj školy. Počet nových prípadov nákazy sa odvtedy neustále zvyšuje.

Premiéra Benjamina Netanjahua ešte prednedávnom médiá chválili za zvládnutie prvej vlny nákazy, teraz však – v súvislosti s druhou vlnou – čelí narastajúcej kritike.

- Reklama -