Pri pobreží Jemenu hrozí ekologická katastrofa, upozorňuje OSN

0
Na archívnej snímke je jemenský prístav Hudajda. Foto: TASR/AP

Výkonná riaditeľka Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Inger Andersenová v stredu povedala, že čas na odvrátenie hospodárskej a humanitárnej katastrofy v súvislosti s ropným tankerom pri pobreží Jemenu sa kráti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Podľa interných dokumentov, ktoré AP získala minulý mesiac, do strojovne tankera prenikla voda, čo spôsobilo poškodenie a zvýšilo riziko potopenia. Experti tvrdia, že poškodenie lode je nezvratné.

Andersenová Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) povedala, že ropná škvrna z jemenského tankera FSO Safer zničí ekosystémy a život na celé desaťročia.

Zdôraznila, že aj napriek náročným podmienkam je potrebné najskôr odborne posúdiť situáciu a následne vykonať úvodné opravy.

Oblasť, kde loď kotví, majú pod kontrolou povstalci húsíovia, ktorí expertom z OSN bránia v prístupe k lodi.

Odborníci preto nemôžu posúdiť rozsah poškodenia a nájsť spôsob, ako z tankera odčerpať ropu a odtiahnuť ho do bezpečia. Povstalci však podľa vyhlásenia OSN nedávno súhlasili, že expertom prístup k lodi povolia.
      Jemenská vláda tanker japonskej výroby kúpila v 80. rokoch minulého storočia. Loď slúžila na uskladnenie ropy z ropných polí predtým, ako túto ropu exportovali.

- Reklama -