NR SR odmietla antibyrokratický zákon, ktorý predložili poslanci okolo Pellegriniho

0
Pellegriniho jedenástka. "Voliči vidia oveľa aktívnejšiu činnosť Pellegriniho jedenástky ako činnosť materského, či pôvodného Smeru. Postupne si možno aj neuvedomele zvyknú na to, že toto sú tí ľudia, ktorých chcú voliť," myslí si P. Haulík. (Foto: TASR)

Plénum Národnej rady (NR) SR v stredu odmietlo návrh zákona proti byrokracii, ktorý predložila skupina opozičných poslancov okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Ide o návrh antibyrokratického zákona, ktorý vlani v decembri schválila ešte bývalá vláda.

„Hoci nová vláda má vo svojom vládnom vyhlásení záväzok boja proti byrokracii, konkrétne kroky doteraz neurobila a boj s byrokraciou stojí,” povedal nezaradený poslanec Richard Raši. Bývalá vláda odobrila dva antibyrokratické zákony, ktoré napokon schválil aj parlament. Tretia novela sa však pre koniec volebného obdobia do parlamentu nedostala.

„Ide o zákon, ktorý občanov a podnikateľov odbremení od sumy 18 miliónov eur,” pripomenul Raši. Poslanci navrhovali účinnosť zákona od začiatku mája 2021, aby mali všetky inštitúcie dostatok času na prípravu.

Novela zákona proti byrokracii mala priniesť okrem iného zrušenie predkladania ôsmich výpisov a potvrdení, ako kópiu rodného, sobášneho a úmrtného listu, potvrdenie o pobyte či potvrdenie o pridelení IČO. V prípade schválenia tiež nemalo byť potrebné dokladať potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, konkurze, likvidácii a nie je naň vyhlásený konkurz, potvrdenie o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania a výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat, tzv. registra fariem.

- Reklama -