VIDEO Čaputová sa neformálne stretla s Van der Bellenom na pezinskom zámku

0
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a rakúsky prezident Alexander Van der Bellen počas stretnutia na zámku v Pezinku 15. júla 2020. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala v stredu na neformálnom stretnutí na zámku Šimák v Pezinku rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena. Diskutovali o pandémii nového koronavírusu a jej následkoch, ale aj o spoločnej priorite, ktorou je ochrana životného prostredia. Ako podotkol rakúsky prezident, pravdepodobne sa dočkáme vakcíny proti ochoreniu COVID-19, nie však proti klimatickým zmenám.

Prezidentka pripomenula, že ide o prvú zahraničnú návštevu hlavy štátu na Slovensku po pandémii.

„Je to vlastne symbol toho, že naše susedné krajiny majú opäť otvorené hranice a ľudia sa môžu opätovne stretávať,” poznamenala.

Čaputová s Van der Bellenom hovorila aj o aktuálnej situácii v oboch krajinách i zmenách, ktoré priniesla na Slovensko nová vláda. Témou bolo aj to, ako Slovensko zvládlo pandémiu a aké sú jej ekonomické a sociálne následky.

„Určite sa budeme rozprávať aj o tom, aké príležitosti nám ponúka fond obnovy a aké máme naše stanoviská a postoje k nemu, a bezpochyby sa budeme rozprávať aj o spoločnej priorite, ktorou je ochrana klímy,” načrtla prezidentka.

VIDEO: Prezidentka sa stretla s A. Van der Bellenom, hovorili o pandémii i zmene klímy. Zdroj: TASR

Rakúsky prezident zablahoželal Slovensku k zvládnutiu koronakrízy. Podotkol však, že ešte nie je vyhraté. Vidno to podľa neho aj v Rakúsku, kde vznikajú nové ohniská nákazy. Zdôraznil dôležitosť spolupráce v rámci Európy, a to nielen v zdravotníckej politike, ale aj v prípade hospodárskeho obnovenia a ochrany životného prostredia. Očakáva, že sa vyvinie vakcína proti COVID-19.

„Čoho sa však nedočkáme, je očkovacia látka proti klimatickej zmene,” konštatoval.

- Reklama -