Vláda: Štát neodkúpi od Kmotríka Národný futbalový štadión. Vicepremiér Hollý odporúča trestné oznámenia

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Štát neodkúpi od podnikateľa Ivana Kmotríka st. Národný futbalový štadión (NFŠ). Informoval o tom podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Hollý (Sme rodina) po stredajšom rokovaní vlády, ktorá postup odobrila. Poukázal na to, že zmluvy z roku 2013 a 2016 sú neplatné. Kabinetu odporučil podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Zdôraznil, že štát bude tiež žiadať vrátiť peniaze, ktoré už spoločnosti vyplatil.

“Zmluva o poskytnutí dotácií z roku 2013 je podľa nášho právneho názoru absolútne neplatná od počiatku a nevyvoláva žiadne právne následky. Zmluva o budúcej zmluve z 2016 je rovnako absolútne neplatná a nevyvoláva žiadne právne účinky. Ani na základe jednej zmluvy nie je možné poskytnúť plnenie,” povedal Hollý. V projekte mohlo podľa jeho slov dôjsť k naplneniu znakov niektorých skutkových podstát trestných činov, a to porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

NFŠ začali stavať na začiatku septembra 2016. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna a NFŠ poskytnúť dotáciu vo výške 27,2 milióna eur. Tá mala byť odrátaná z ceny pri odkúpení. Dodatkom v roku 2016 sa stanovila maximálna kúpna cena na 75,2 milióna eur. V priebehu roka 2018 v posledných fázach výstavby sa hovorilo o zvýšení nákladov. Vláda Petra Pellegriniho koncom januára 2020 odsúhlasila dodatok k zmluve o budúcej kúpnej zmluve na NFŠ, podľa ktorého sa cena zvýši na 98.447.000 eur. Pri odrátaní príjmu z prenájmu za parkovacie miesta (6,25 milióna eur) mali byť zvýšené náklady na verejné financie vo výške necelých 17 miliónov eur.

- Reklama -