Pozemkový fond chce zvýšiť nájom za pôdu, Poľnohospodárska a potravinárska komora návrh kritizuje, Mičovský ho obhajuje

0
minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (Foto:TASR)

Slovenský pozemkový fond (SPF) posiela farmárom návrhy na uzatvorenie dodatkov k aktuálnym nájomným zmluvám. Požaduje, aby sa zmenila doterajšia výška nájomného za pôdu. SPF pritom nájomcom hrozí, že ak so zmenou výšky nájomného nebudú súhlasiť, odstúpi od nájomných zmlúv. Agrominister Ján Mičovský (OĽaNO) návrh SPF zvýšiť nájomné obhajuje potrebou urobiť v správe štátneho majetku poriadok, ktorý predchádzajúce vlády zanedbali.

Ako ďalej informoval na brífingu Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), za účasti členov predstavenstva SPPK a zástupcov pestovateľov, zeleninárov a chovateľov dobytka, farmári odmietajú takéto praktiky SPF. V utorok (14. 7.) sa podľa Macha obrátila SPPK s podnetom na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR, a to z dôvodu podozrenia zo zneužitia dominantného postavenia SPF. Pre podozrenie zo zanedbania povinnosti riadne spravovať majetok v správe štátu agrorezort podľa Mičovského dáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

“Po novom by mali poľnohospodári platiť SPF za prenajaté pozemky nájomné vo výške tzv. obvyklého nájomného, ktoré predstavuje priemernú výšku nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy v príslušnom katastrálnom území. Doteraz SPF prenajímal poľnohospodárom poľnohospodársku pôdu za nájomné, ktorého výška sa určovala podľa bonity prenajímanej pôdy. Výška nájomného tak reagovala na kvalitu pôdy,” priblížil Macho.

SPF pritom podľa Macha poľnohospodárom hrozí, že pokiaľ so zmenou výšky nájomného nebudú súhlasiť, fond pristúpi k ukončeniu aktuálnych nájomných vzťahov. Návrh na zvýšenie nájomného za pôdu od SPF sa podľa neho týka vyše 2000 poľnohospodárskych subjektov, celková suma zvýšenia od farmárov dosiahne asi 7 až 10 miliónov eur. Nájmy sa podľa Macha niektorým farmárom majú zvýšiť aj niekoľkonásobne.

“Celá táto situácia je o to viac zarážajúca, že SPF chce pristúpiť k uvedenej zmene výšky nájomného už počas trvania aktuálne uzatvorených platných nájomných zmlúv a dokonca počas prebiehajúceho agronomického roka spätne, s účinnosťou od 1. januára 2020,” podčiarkol predseda SPPK.

Macho dodal, že SPPK podala 14. júla 2020 podnet na PMÚ SR. Dôvodom je podozrenie zo zneužitia dominantného postavenia Slovenského pozemkového fondu na trhu, ktoré spočíva vo vynucovaní zmeny výšky nájomného za užívanie poľnohospodárskych pozemkov na účely poľnohospodárskej výroby od nájomcov pod hrozbou ukončenia nájomných vzťahov v prípade ich nesúhlasu s požadovanou výškou nájomného.

Podľa Mičovského je úplne jasné, že predchádzajúca vláda hrubo zanedbala svoje povinnosti v oblasti nájmu štátnej pôdy poľnohospodárom. “Napriek tomu, že tu už bola v roku 2018 veľmi jasná, adresná a úplne jednoznačná výzva o potrebe zjednať poriadok na trhu s prenájmom štátnej pôdy a zrovnoprávnení podmienok, tak táto vec sa neriešila,” uviedol na brífingu v reakcii na SPPK Mičovský.

Možno aj z istého populizmu, či obáv sa podľa šéfa agrorezortu neurobil poriadok, a to napriek tomu, že aj PMÚ SR upozornil, že je neakceptovateľné, aby boli také výrazné rozdiely na trhu s prenájmom poľnohospodárskej pôdy v SR. “Dnes tu teda máme problém, ktorý sme zdedili a ktorý chceme spravodlivo a čestne vyriešiť,” povedal.

“Prvý krok, ktorý sa musí urobiť, pretože sa jedná o správu štátnych pozemkov je ten, že sa podá v najbližších dňoch trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Tým, že sa zanedbali povinnosti vyplývajúce z jednoznačných pokynov od Európskej komisie, vyplývajúce aj zo slovenských zákonov, bude treba preskúmať, kto pripravil túto krajinu o milióny eur, ktoré sa mali týmto spôsobom (z nájmu) získať,” dodal Mičovský s tým, že agrorezort poskytne pomoc v krátkom čase všetkým poľnohospodárom v sume 110 miliónov eur.

- Reklama -