Prezidentka sa chce viac oboznámiť s argumentmi Gröhlinga k jeho diplomovke

0
Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa chce dôkladnejšie oboznámiť aj s argumentáciou ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) k jeho diplomovej práci. Uviedol to hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Zdôvodňuje to tým, že podľa utorkových vyjadrení šéfa rezortu školstva by to znamenalo, že štandardy súvisiace s posudzovaním záverečných prác na fakulte, na ktorej štúdium ukončil, boli v minulosti nastavené veľmi nízko.

Prezidentka pripomína, že so súčasnou vládou sa spájajú oprávnené očakávania verejnosti k uplatňovaniu politickej kultúry aj politickej zodpovednosti. “Pre budovanie dôvery v spravodlivosť a inštitúcie je veľmi dôležité dodržiavanie presne takých istých princípov, ktoré predstavitelia koalície žiadali v minulosti od svojich politických oponentov,” dodala.

Šéf rezortu školstva v utorok uviedol, že netvrdí, že jeho “práca je hviezdna a super”, ale nepovažuje za správne, aby sa tieto práce z minulosti posudzovali podľa aktuálnych podmienok. Zdôraznil, že keď sa po rokoch pozrel na svoju prácu, tak by ju v súčasnosti napísal lepšie. Za svojím titulom si však stojí a odmieta, že by sa k nemu dostal podvodom. Tvrdí, že prácu napísal podľa vtedy platných pravidiel, ktoré povoľovali 50-percentnú zhodu.

K faktu, že jeho prácu odstránili z internetu po 11 rokoch, sa vyjadril, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy. “Práca je zverejnená v knižnici a môžete si ju tam pokojne pozrieť. To, o čom sa včera písalo, bol iba internetový zdroj,” vysvetlil Gröhling.

Denník N v pondelok (13. 7.) informoval, že minister školstva získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu. “V čase škandálu Borisa Kollára (Sme rodina) Paneurópsku vysokú školu požiadal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice,” uviedol denník. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) reagoval, že by mu bolo ľúto, ak by vláda o Gröhlinga ako o ministra školstva prišla..

- Reklama -