NR SR: Susko spochybňuje zrýchlený režim pri zvyšovaní pokút za porušenie izolácie

0
Poslanec NR SR Boris Susko (Smer-SD) Foto: TASR

Poslanec Smeru-SD Boris Susko namieta skrátené legislatívne konanie k novele zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Nevidí dôvod, aby išiel návrh zrýchleným režimom. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová podotkla, že návrh má pomôcť k ochrane zdravia a slovenskej ekonomiky pri druhej vlne pandémie nového koronavírusu.

Susko podotkol, že vláda si robí “srandu” z legislatívneho procesu. Zákon podľa neho mohla predložiť klasickým spôsobom, s riadnym pripomienkovaním. Naznačuje možné zásahy do ľudských práv. Zdôraznil, že poslanci sa nemali čas poriadne pripraviť na diskusiu, keďže návrh prišiel do pléna rýchlo.

Zemanová odmieta Suskove výhrady. “Nerobme z toho naozaj vedu. Je to jeden zo zákonom, ktorý pomôže ochrániť zdravie a ekonomiku Slovenska,” uviedla. Druhá vlna pandémie je podľa nej reálna a ak sa neprijmú opatrenia na zamedzenie komunitnému šíreniu ochorenia, môže dôjsť k veľkých škodám. Opätovné zatváranie by už podľa nej ekonomika “nerozdýchala”.

Poslanec Peter Vons (OĽaNO) podotkol, že dôležité je, aby ľudia vedeli, že ak pôjdu na dovolenku do červenej zóny, budú sa musieť nahlásiť. V súvislosti s novelou hovorí o prevencii.

- Reklama -