Cigániková: V dnešnom hlasovaní nepodporím žiadny zákon o interrupciách. Aj bez Záborskej máme na Slovensku najmenší počet interrupcií

0
Na snímke poslankyňa Jana Cigániková (SaS) sa rozpráva s novinármi (Autor: TASR)

Hlasovať za niektorý z návrhov k interrupciám, ktoré sú dnes v parlamente? Ani náhodou, má jasno poslankyňa Janka Cigániková (SaS), ktorá je jednou z tých, ktorí najhlasnejšie vystupujú v tejto agende. Prečo neverí okrem iného ani návrhu koaličnej poslankyne Anny Záborskej? A čo by v boji proti interrupciám podľa nej pomohlo?

Ako si vysvetľujete fakt, že dnes, po prekonaní prvej vlny pandémie koronavírusu a ekonomických dôsledkov tohto boja prichádzajú do pléna Národnej rady SR návrhy zákonov, ktoré riešia etické otázky, respektíve hodnotové, ako ich nazývajú ich iniciátori, k prístupu k ženám, k ich voľbe interrupcie a podobne?

Zrejme je to agenda, ktorá je pre určitú časť poslancov dôležitá. Na môj vkus je to príliš veľa poslancov a príliš dôležitá agenda, navyše v čase, kedy to považujem za neefektívne riešenie súčasných problémov.

V pléne sú štyri rôzne návrhy riešenia interrupcií na Slovensku. Podporíte niektorý z nich?

Ani náhodou.

Teda ani návrh koaličného partnera, poslancov KÚ, ktorí navrhujú podporné opatrenia pre ženy zvažujúce umelé prerušenie tehotenstva z dôvodu ťažkej ekonomickej situácie? Vy hovoríte, že v tomto návrhu praktickú pomoc nevidíte. Dostali ste ako poslanecký klub možnosť slobodného rozhodnutia ako zahlasovať?

Nie je to návrh koaličného partnera, OĽaNO, ale je to návrh jednotlivých poslancov, poväčšine z Kresťanskej únie. Čiže nie je dôvod robiť nejaké ústupky v tomto smere. O samotnom návrhu pani poslankyne Záborskej si myslím, že nakoniec v parlamentne prejde, pretože tu máme oveľa viac poslancov, ktorí počujú na náboženské, hodnotové cítenie ako na pádne argumenty. Na môj vkus je ich až priveľa, preto sa bojím, že návrh prejde. Možno aj preto, že pani Záborská a jej kolegovia veľmi radi prezentujú tento návrh ako pomoc ženám, ale s pomocou ženám to nemá nič spoločné. Poprosila som pani Záborskú, aby mi ukázala jeden jediný bod, ktorý pomáha ženám, najmä predtým ako otehotnejú. Nebola mi schopná ukázať ani jeden takýto bod, odvolá sa iba na možnosť núdzového bývania, ale to je možné už dnes. A to je typické – títo politici si do svojich návrhov plných reštrikcií a psychického týrania jeden dva body, ktoré sa tvária ako pomoc a potom to používajú ako aliby na celý zákon. A sú aj poslanci, ktorí si tento návrh nepreštudujú a skočia im na to, ale to je už na nich, aby sa zodpovedali svojim voličom.

Podľa vás je dôležité riešiť životnú situáciu žien pred otehotnením, aby sa nedostávali do situácie, ktoré potom nezvládajú finančne riešiť. Aké nástroje by sa na to dali použiť?

To, že žena ide na interrupciu, nevnímam ako jej individuálne zlyhanie, ale ako na zlyhanie spoločnosti ako celku. Určite by mohla pomôcť sexuálna výchova na školách, dostupná bezplatná antikoncepcia, aj v oblastiach s výskytom chudobnejších žien, zvýšenie životnej úrovne, na čom SaS v poslednom čase výrazne pracuje, či lepšie informovanie žien ako sa chrániť aby nedošlo k nechcenému otehotneniu. A to všetko sú veci, proti ktorým navrhovatelia zákonov o interrupciách bojujú. Oni by najradšej zakázali antikoncepciu celú, ale potom prikážu rodiť či rodička chce alebo nechce. To je šialený svet, v ktorom berieme ženám možnosť voľby, je to proti základným ľudským právam. Pre mňa je to úplne nonsens.

Anna Záborská však hovorí, že návrh nie je o zákaze (interrupcií), ale len o pomoci.

A ako to chce zabezpečiť? Kde? Čo sa týka ekonomickej situácie, financií, riešia v tom návrhu len dve veci – rozdeľujú príspevok pri narodení dieťaťa na dve časti. Prvých 400 eur dostane žena po 12. týždni, nech vidí tých 400 eur, je to na smiech, druhých 400 dostane pri narodení dieťaťa, ale tých jej už nemôže stačiť, lebo to je naozaj málo. Toto okolo pomoci nešlo ani rýchlikom. Čiže nič nedávajú navyše, len rozdeľujú príspevok. A druhá vec je, že motivujú ženy aby vynosili aj vývojovo poškodené deti. Ak porodia takéto zdravotne poškodené dieťa, dostanú príspevok 3 tisíc eur, čo ma uráža. Lebo rodiny, ktoré majú takéto deti, nemajú systémovo riešené financie po celú dobu opatery, ale hovoríme o príspevku len pri narodení. A potom sa môže stať, že tie ženy dieťa vynosia, zoberú tri tisíc eur a dieťa odložia do azylového centra.  

Čiže neveríte ani dôsledku prijatia zákona, ako ho vidí pani Záborská, že zníži počet interrupcií na Slovensku?

Ale kdeže. Pozrite sa na to ako to funguje v iných krajinách. Takto to nie je. To, čo funguje, je sexuálna výchova, antikoncepcia, boj proti násiliu na ženách. Mali by sme sa dotknúť aj interrupčných tabletiek, lebo tie napriek tomu, že ide o jednoduchšiu, menej inváznu techniku, nemáme a práve kvôli takýmto politikom je u nás zakázaná. Určite to nepomôže zníženiu interrupcií. Máme najnižší počet interrupcií na Slovensku, a to aj bez pani Záborskej. Tie ženy sú príčetné, uvedomelé, nejdú na interrupciu pre to, lebo v stredu majú voľno, chápu situáciu.

Neobávate sa, že by táto téma mohla naštrbiť koalíciu?

Všetci očakávali, že sa začnú tieto témy riešiť. A ja očakávam od kolegov, že pochopia moje rozčarovanie a úprimné vyjadrovanie k tejto téme a pokiaľ sú schopní prekonať vášeň pri komunikácii tejto témy, tak by to nemal byť problém a pokiaľ to prekonať nebudú schopní, musia si to vyriešiť a ideálne by bolo, keby si to vyriešili tak, že nebudú takéto návrhy podávať. To by dosť pomohlo.

Čo chce Anna Záborská

Novela zákona, s ktorou prichádza OĽaNO, by prístup ženám k interupciam skomplikovala. Predĺžiť sa má aj čakacia lehota na zákrok. Ide o 96 hodín po podaní žiadosti. Ak sa plod nevyvíja správne, zákonodarcovia chcú, aby žiadateľka predkladala až dve lekárske správy z dvoch od seba nezávislých gynekologických zariadení.

Zakázať sa má tiež reklama na interrupcie. Pred samotným zákrokom by si žiadateľka musela prečítať poučenie. Žiadosť o interrupciu by mala byť rozšírenejšia a nutný bude aj informovaný súhlas. V návrhu sa tiež hovorí o núdzovom bývaní, ktoré by malo slúžiť aj pre tehotné ženy.

Príspevok po narodení dieťaťa, ktorý sa v súčasnosti vypláca vo výške 829 eur by sa mal rozdeliť na dve časti. Prvá by sa mohla vyplácať už po 12. týždni tehotenstva. V prípade, že sa narodí dieťa s ťažkým postihnutím sa tento príspevok má zvýšiť až o 3170 eur.

Účinnosť zákona: od novembra 2020.

- Reklama -