Spojené arabské emiráty odložili štart misie na Mars

0
na snímke z videa projektový manažér Omran Sharaf (vpravo) a Keidži Suzuki, riaditeľ štartovacieho tímu spoločnosti Mitsubishi (Foto: TASR/AP)

Spojené arabské emiráty (SAE) v utorok oznámili, že štart misie Hope (Nádej), ktorá mala v stredu zamieriť na Mars, sa z dôvodu nepriaznivého počasia na japonskom kozmodróme Tanegašima odkladá. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 “Vesmírna agentúra SAE a Vesmírne stredisko Muhammada bin Rašída v spolupráci so spoločnosťou Mitsubishi oznámili odloženie misie sondy Hope na Mars v dôsledku poveternostných podmienok,” uviedla vláda SAE na Twitteri.

Raketa s nepomenovanou vesmírnou kapsulou mala podľa plánu odštartovať o 05.51 h v stredu ráno miestneho času (22.51 h SELČ).
Nový termín saudskoarabské úrady stanovili na 05.43 h v piatok (22.43 h SELČ).
Misia SAE využíva obdobie, keď je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.
Hope by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte.

- Reklama -