Súd s Kotlebom zrušili. Z Najvyššieho súdu sa nevrátil spis

0
Zľava advokát Tomáš Rosina, predseda ĽSNS Marian Kotleba a advokát Peter Kupka pred hlavným pojednávaním v kauze sporných šekov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 5. marca 2020. (Autor: TASR)

Termín hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) s obžalovaným predsedom opozičnej ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov bol zrušený. Dôvodom je, že sa z Najvyššieho súdu (NS) SR ešte nevrátil spis. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

„Termín zajtrajšieho hlavného pojednávania s obžalovaným Marianom Kotlebom je zrušený z dôvodu predloženia spisu Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o sťažnosti proti uzneseniu o námietke zaujatosti samosudkyne, ktorý doposiaľ nebol Špecializovanému trestnému súdu vrátený,“ uviedla pre TASR Kudjáková. O novom termíne hlavného pojednávania zatiaľ súd neinformoval.

Senát NS SR zamietol Kotlebovu námietku zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej už 2. júla. Odvtedy na ŠTS do Pezinka nebol vrátený spisový materiál v kauze šekov vystavených na 1488 eur.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru. Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by Kotlebovi až osem rokov väzenia.

- Reklama -