Liberálny mainstream skúsil opäť všetko, ale stredoeurópska pravica vedie už 3:0. Zahraničie reaguje na Poľsko

0
Andrzej Duda sa zdraví so svojimi podporovateľmi. Foto: TASR/AP

Súčasný poľský prezident Andrzej Duda obhájil svoj mandát v nedeľných prezidentských voľbách, ktoré boli najtesnejšie od pádu komunizmu – rozdiel medzi kandidátmi bol približne 500 000 hlasov, píše spravodajský server Gazeta.pl.

Ústredná volebná komisia dosiaľ neposkytla oficiálne výsledky. Sčítaných je 99,97 percenta všetkých volebných obvodov. Duda podľa nej získal 51,21 percenta hlasov, čo predstavuje približne 10,413 milióna voličov. Jeho súper – varšavský primátor a kandidát opozičnej Občianskej platformy Rafal Trzaskowski – nazbieral 48,79 percenta hlasov, teda 9,921 milióna hlasov.

Dudovi sa darilo na juhovýchode krajiny, v tradičnej bašte vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá Dudu podporovala. Trzaskowski zvíťazil na poľskom severozápade i v najväčších mestách krajiny Varšava a Krakov.

V hlavnom meste Trzaskowski získal až dve tretiny hlasov. Duda tu presvedčil iba 32,3 percenta voličov, čo je menej než pred piatimi rokmi, keď vo Varšave získal viac ako 40 percent hlasov, píše denník Gazeta Wyborcza.

Ohlasy z domova aj zahraničia

K voľbám sa už vyjadrili viacerí poľskí aj zahraniční lídri. Hovorca poľskej vlády Piotr Müller pre tlačovú agentúru PAP uviedol, že Dudovo víťazstvo zabezpečí “konštruktívnu spoluprácu” medzi vládou a prezidentom, čo je kľúčové v kontexte “výziev v nasledujúcich rokoch”.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zagratuloval Dudovi na Twitteri v poľštine i ukrajinčine. Zároveň ho pozval na návštevu Ukrajiny.

„Prajem Poľsku ďalšie úspechy a prosperitu pod vedením prezidenta Dudu,” uviedol.

Ku gratuláciám sa na Facebooku pridal aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý pod spoločnú fotografiu s Dudom napísal “Bravo”.

Orbánov minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku napísal, že “medzinárodný liberálny mainstream skúsil opäť všetko, ale stredoeurópska pravica napriek tomu vedie už 3:0 – Srbsko, Chorvátsko, Poľsko”.  

Péter Szijjártó (Autor: TASR)

Hovorca českého prezidenta Miloša Zemana Jiří Ovčáček nazval Dudovo víťazstvo dobrou správou, píše PAP.

Zahraničné médiá píšu o hlbokom rozdelení poľskej spoločnosti. Portál EUobserver v komentári uviedol, že konzervatívca Dudu podporili najmä starší, vidiecki voliči. Trzaskowski, naopak, priťahoval mladších, mestských, proeurópskych voličov.

Portál Politico napísal, že Dudovo znovuzvolenie dláždi cestu pre pokračovanie kontroverznej, radikálnej politiky PiS.  

- Reklama -