Šéf WHO: Intenzívne ohniská nového koronavírusu sa stále dajú skrotiť

0
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Intenzívne ohniská nového koronavírusu sa dajú stále dostať pod kontrolu, uviedol v piatok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyjadril však ľútosť nad tým, že globálny počet prípadov sa za posledných šesť týždňov viac ako zdvojnásobil, informovala agentúra AFP.

 Podľa jeho slov “existuje veľa, veľa príkladov z celého sveta”, že aj keď je ohnisko nového koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý vedie k ochoreniu COVID-19, “veľmi intenzívne, stále ho možno dostať pod kontrolu”.
“A niektoré z týchto príkladov sú Taliansko, Španielsko, Južná Kórea a dokonca aj Dháráví – husto osídlená oblasť v Bombaji. Silné zameranie na zapojenie komunity a základné testovanie, sledovanie, izoláciu a liečenie všetkých chorých je kľúčom k prerušeniu reťazcov prenosu a k potlačeniu vírusu,” vysvetlil Tedros.
Šéf WHO zdôraznil, že “túto pandémiu môže zvrátiť iba agresívne konanie spojené s národnou jednotou a globálnou solidaritou”.
Podľa údajov z oficiálnych zdrojov zostavených v piatok agentúrou AFP nový koronavírus usmrtil od vlaňajšieho decembra, keď nákazu prvýkrát zistili v stredočínskom meste Wu-chan, najmenej 555.000 ľudí. V 196 krajinách a teritóriách sa koronavírusom nakazilo najmenej 12,3 milióna ľudí.

- Reklama -