Haulík: V Za ľudí nedávam veľa šancí ani Remišovej, ani Šeligovi. Projekt vznikol na vygenerovanie Kisku ako premiéra, iný tmel nemá

0
Pavel Haulík, sociológ (Autor: TASR)

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska odchádza z politiky. Ešte predtým vyhlásil, ako si predstavuje stranu po odchode. Za ideálny scenár označil tandem predsedníčka Remišová, podpredseda Šeliga, o všetkom nakoniec rozhodne aj tak snem strany. Čo si o tom myslí sociológ Pavel Haulík? Či s Remišovou, či so Šeligom, nedáva strane šance. „Ťažko si je pre mňa predstaviť, že by niekto z tých kandidátov dokázal vdýchnuť tejto strane nový život, zmysel existencie,” povedal pre ParlamentnéListy.sk

Na letnej politickej scéne sa aktuálne rieši najmä nové predsedníctvo vládnej strany Za ľudí. Ako vidíte budúcnosť strany, ktorá vznikla pre exprezidenta Kisku, ktorý mal vysoké čísla popularity v úrade – nahradí ho lepšie Remišová, Šeliga či najnovšie Miroslav Kollár, ktorý prejavil záujem?

Vidím to tak, že táto strana bude ťažko hľadať novú identitu. Vzniklo to tak, ako to vzniklo, ako projekt na vygenerovanie premiéra Kisku. Ukázalo sa, že to nie je schodná cesta a nedá sa to takto urobiť. A tá strana nemá iný tmel, ktorý by ju držal pohromade. Ťažko si je pre mňa predstaviť, že by niekto z tých kandidátov, ktorí teraz prichádzajú do úvahy a možno sa objavia aj ďalší, že by niekto z nich dokázal vdýchnuť tejto strane nový život, zmysel existencie.

No predsa len, aktuálne je to vládna strana, potrebuje lídra? 

Ja vidím ten problém v tom, že tá strana potrebuje nejakú identifikáciu. Čo budú, liberáli? A keď budú liberáli, kde sa budú nachádzať trebárs v porovnaní s Progresívnym Slovenskom? Budú konzervatívni? Kde sa budú nachádzať v porovnaní s Matovičom alebo  KDH? Ja mám pocit, že tú identifikáciu budú ťažko hľadať a práve preto, pokiaľ nemajú nejakú predstavu, čo by to malo byť, to žiadny z týchto kandidátov nemôže zachrániť. 

Tak profilujú sa minimálne ako ľudia čestného charakteru. Pri hlasovaní o Borisovi Kollárovi a diplomovke skutočne koalícia stiahla chvost, len Miroslav Kollár a Ján Mičovský z tejto strany hlasovali tak, ako  hovorili.

A čo im to prinieslo z pohľadu nejakých preferencií alebo podpory? Alebo čo im to prinieslo  aspoň z pohľadu, ako teda volič identifikuje tú stranu, čo to je za subjekt, aké má ciele, akí sú tam ľudia, čo chcú presadiť? Z tohto pohľadu to veľmi nepomohlo, nebolo to hlasovanie jednoznačné, nebolo to jednotné, bolo to ako ani ryba, ani rak.

Takže kľúčovým pre voličov Za ľudí bol podľa vás Andrej Kiska, správne rozumiem? 

Projekt odchodom Kisku stratil svoj zmysel. 

Áno, rozumiem.  Ale keďže predseda sa voliť bude, asi je pre voličov strany atraktívnejšia Veronika Remišová, trebárs vzhľadom na vysoký počet preferenčných hlasov vo voľbách?

To je všetko o zmenách a vývoji. Podľa preferenčných hlasov vo voľbách sa dnes ťažko dá hovoriť, aká je pozícia jednotlivých politikov v parlamente. Na toto by som sa nespoliehal. Celý ten projekt bol na takomto chybnom uvažovaní založený. Kiska ako prezident mal  relatívne dobré čísla z prieskumov, otázka je, čo tie čísla vyjadrovali.

Ale – čísla boli dobré a projekt bol postavený na tom, že čísla sa prenesú aj do novej reality. Novou realitou bola politická strana, ktorá mala byť  takým kondenzačným jadrom, okolo ktorého sa vytvorí nová vládna koalícia. Ukázalo sa, že to nefunguje. Podobne to môže platiť aj v tom, ako sa prenášajú preferenčné hlasy z parlamentných volieb do súčasnej reality. Podľa mňa celkom takým výrazným momentom, ktorý by ukázal, ako to môže fungovať, je to, ako by dnes skončili jednotliví politici zo Smeru, ktorí odišli oproti tým číslam, ktoré mali v parlamentných voľbách. Svojím spôsobom, hoci Za ľudí sa nerozpadlo, zatiaľ to, že tam nie je Kiska, vytvára podobne novú realitu ako rozdelenie Smeru, a tie čísla z volieb podľa mňa nemusia vôbec dnes byť reprezentatívne.

Takže podľa vás je vlastne jedno, kto bude predsedom Za ľudí, lebo ide o projekt založený na Andrejovi Kiskovi, ktorý proste nevyšiel podľa očakávaní? 

Áno, neviem si naozaj predstaviť, kto by ho mohol úspešne nahradiť.

- Reklama -