Zurian: Výsledky po reorganizácii NAKA sú podľa mňa veľmi priaznivé

0
Na snímke riaditeľ národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian. Foto: TASR - Pavol Zachar

Národná kriminálna agentúra (NAKA) aktuálne pracuje na 689 prípadoch. Zaoberá sa prípadmi úplatkov vo výške viac ako 12 miliónov eur. Najvýznamnejším korupčným prípadom bola akcia Dobytkár. Úplatky tam dosiahli takmer 10,5 milióna eur. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

Za prvý polrok tohto roku NAKA vyšetrovala a realizovala historicky najviac trestných činov. Zamerala sa najmä na korupciu verejných činiteľov.

“Výsledky po reorganizácii NAKA sú podľa mňa veľmi priaznivé. Za polrok sme mali 96 realizácií, čo sa nepodarilo za taký krátky čas v rámci fungovania NAKA,“ uviedol riaditeľ NAKA Branislav Zurian.

Z 96 akcií bolo najviac – 26, protikorupčných, NAKA riešila aj ekonomickú trestnú činnosť, prípadov bolo 22, násilnú trestnú činnosť (19) a protidrogové akcie, ktorých bolo 18.

“V 11 prípadoch boli akcie NAKA zamerané na rôznu inú činnosť v jej pôsobnosti,” poznamenali policajti.

„Kládol som vysoký dôraz na objasňovanie korupčných trestných činov, pretože najmä za korupciu sme dostávali kritiku verejnosti. Považujem za zadosťučinenie obvinenie 26 verejných činiteľov z korupčných trestných činov,“ povedal Zurian.

V prípadoch korupcie boli žiadané úplatky vo výške viac ako 12 miliónov eur. NAKA podľa polície vyšetrovala 123 prípadov ekonomickej trestnej činnosti, kde v 22 prípadoch obvinila konkrétne osoby.  Zo 73 prípadov násilnej trestnej činnosti NAKA odhalila v prvom polroku 19. Vyšetrila aj 44 prípadov drogovej činnosti, obvinila 18 osôb.

“NAKA v prvom polroku vykonávala aj 31 finančných preverovaní a vybavovala 28 žiadostí od úradov pre vyhľadávanie majetku. Pri vyšetrovaní spolupracovala s 38 štátmi celého sveta,” uvádza polícia.

- Reklama -