Falšovatelia pripravujú Slovensko o desiatky miliónov eur. Falšuje sa elektronika, kozmetika aj potraviny

0
e commerce, shopping basket, shopping
V posledných rokoch sa aj trhy sociálnych médií javia ako kľúčová platforma, v ktorej sa falšovatelia snažia osloviť vysoký počet spotrebiteľov s nízkym rizikom odhalenia (ilustračná snímka). Foto: pixabay.com

V dôsledku falšovania a “pirátstva” došlo na Slovensku k výške ročných strát za rok 2019 na štátnych príjmoch v sume asi 456 miliónov eur. TASR o tom informovala Erika Presperínová z Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR v Banskej Bystrici.

“Podľa analýzy celková hodnota ušlého zisku na Slovensku zodpovedá 84 eurám na občana ročne,” uviedla. Podľa nej objem ušlého zisku klesá vo všetkých sledovaných oblastiach, problémové však zostávajú odvetvia odevov, obuvi, doplnkov, kozmetických prípravkov vrátane tých pre osobnú starostlivosť.

V posledných rokoch sa aj trhy sociálnych médií javia ako kľúčová platforma, v ktorej sa falšovatelia snažia osloviť vysoký počet spotrebiteľov s nízkym rizikom odhalenia. Z dôvodu falšovania v odvetví kozmetiky a výrobkov osobnej hygieny sa konkrétne straty z predaja údajne neustále zvyšujú.

“Prítomnosť falšovaných výrobkov na trhu EÚ znamená ročnú stratu na tržbách z predaja v odvetví kozmetiky a výrobkov osobnej hygieny. Pre Slovensko je tento údaj 16,7 %, čo sa rovná strate z predaja vo výške 49 miliónov eur ročne, čiže nárast o 17 miliónov eur od posledného odhadu,” zdôraznil predseda ÚPV SR Matúš Medvec.

Slovensko prichádza o milióny eur ročne nielen v dôsledku prítomnosti falšovaných tovarov na trhu, ale z toho znížených priamych a nepriamych daní.

“Okrem ekonomických strát predstavuje falšovaný tovar významné zdravotné riziko pre spotrebiteľov a spôsobuje i hospodárske škody, ktoré sú v rámci odvetví – farmaceutické výrobky, kozmetická a osobná starostlivosť, víno a liehoviny, hračky a hry v celkovej strate z predaja na úrovni 187 miliónov eur ročne,” zdôraznil Medvec.

Úrad úzko spolupracuje s kompetentnými úradmi v tejto oblasti, najmä s Finančným riaditeľstvom SR. Medzi najviac zneužívané tovary patrí elektronika, ako mobilné telefóny, príslušenstvo, nabíjačky a počítačové vybavenie.

Ako tvrdí ÚPV SR, potraviny a nápoje majú falšovatelia stále vo veľkej obľube a EÚ je jedným z významných cieľových trhov. V niektorých prípadoch sa zistilo, že potraviny obsahujú nebezpečné zložky.

Medzi odhalené falšované potraviny patria sušené mlieko pre dojčatá, bujónové kocky, syr, káva, olivový olej či cestoviny. Pre spotrebiteľov v EÚ predstavujú značné riziko i nepravé alkoholické nápoje a rastúcou hrozbou sú falšované lieky.

- Reklama -