Grécko: Tisíce ľudí protestovali, dôvodom je plán vlády premiéra Mitsotakisa

0
Na snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Foto: TASR/AP

V gréckych Aténach vypuklo vo štvrtok násilie počas demonštrácie proti plánom stredopravicovej vlády obmedziť možnosť organizovania protestov, píše agentúra AP.

Demonštranti pred budovou parlamentu na policajtov hádzali zápalné fľaše. Tí sa bránili slzným plynom a oslepujúcimi granátmi.

Okrem Atén sa demonštrácie konali aj v ďalších približne 40 gréckych mestách. V Aténach sa zhromaždilo viac ako 10.000 pokojných protestujúcich. Mnohí z nich prišli ako podporovatelia odborového zväzu, za ktorým stojí Komunistická strana Grécka (KKE).

Do zrážky s políciou sa zapojila menšia, separátna skupina protestujúcich. Dôvodom protestov je plán vlády premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zmeniť zákon o demonštráciách tak, aby nemohli ohrozovať dopravu a ekonomiku.

“Právo usporiadať pokojné zhromaždenie musí byť ochránené, ale spôsobom, ktorý neohrozí fungovanie celého mesta,” povedal Mitsotakis v parlamente.

Kritici predloženej reformy sa obávajú, že niektoré z jej bodov sú právne sporné. Poukazujú najmä na možnosť stíhať demonštrantov, ktorí sa zúčastnia na nepovolených protestoch, či právna zodpovednosť organizátorov za spôsobené škody.

Predpokladá sa, že parlament zákon schváli na štvrtkovom zasadnutí.

- Reklama -