Heger: Rozpočet na tento rok sme museli opraviť a zareagovať na krízu

0
minister financií Eduard Heger (Autor: TASR)

Schválený rozpočet na tento rok mal veľa chýb, ktoré je potrebné opraviť. Takto zdôvodnil minister financií Eduard Heger (OĽaNO) návrh novely zákona o štátnom rozpočte, ktorý v stredu schválila vláda. Prerokovať ho má parlament na aktuálnej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní.

 Vláda schválila zmeny v štátnom rozpočte na tento rok. Hotovostný schodok štátu sa má zvýšiť o 9,2 miliardy eur. Tiež majú vzrásť celkové výdavky štátu o takmer 7,8 miliardy eur. Rezort financií zmenou reaguje na dôsledky pandémie nového koronavírusu, ako aj výpadok daňových a nedaňových príjmov. Zmeny tiež zdôvodňuje potrebou zabezpečiť zdroje na nepokryté výdavky, s ktorými tohtoročný rozpočet nepočítal.

“Museli sme opraviť chyby, ktoré v ňom boli a zároveň zareagovať na krízu pandémie nového koronavírusu. Museli sme upraviť výdavky na tento rok, aby sme zohľadnili aj vplyv koronakrízy. Pôvodne bol rozpočet plánovaný so schodkom 0,5 % hrubého domáceho produktu, všetci sme už pri schvaľovaní vedeli, že toto je nereálne,” vyhlásil po rokovaní vlády Heger. Podľa ministra je preto v súčasnosti potrebné “zreálniť” ciele rozpočtu a doplniť do neho časti, ktoré v ňom chýbali. “Museli sme reagovať aj na výpadok príjmov, ktoré budú tento rok enormné,” podotkol minister.

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO) a predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 28. schôdze vlády SR 8. júla 2020 v Bratislave. (Foto: TASR)

Na Slovensku je stále prítomná pandémia nového koronavírusu. Rezort financií preto navrhuje v rámci všeobecnej pokladničnej správy zvýšiť jednotlivé sumy, ktoré sa majú postupne uvoľňovať na základe potrieb štátu. “Chceme byť veľmi zodpovední a chceme každé euro vynaložiť, čo najefektívnejšie,” dodal Heger s tým, že verí, že parlament novelu zákona o štátnom rozpočte podporí.

- Reklama -