Baránek: Pozrel som web na lustráciu prednostov. Nie je to dobré

0
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook, Slovak Political Watchdog - strážny pes na politikov)

Premiér Igor Matovič zverejnil v pondelok nový web prednostovia.sk, kde sú kandidáti  OĽaNO na posty prednostov. Ak má ktokoľvek pochybnosti o kandidátovi na post prednostu okresného úradu, môže napísať. Matovič to nazval verejnou lustráciou. Politológ Ján Baránek pre ParlamentnéListy.sk vyhlásil, že web nepovažuje za šťastný.

Prečo to podľa vás nie je šťastné riešenie?  

Nie je to šťastné riešenie, lebo je to možnosť pre neúspešných kandidátov, pre niekoho, kto mal problémy v minulosti, pre zlomyseľných ľudí, pre závistlivých ľudí. Je to priestor pre klamstvo. 

Tak je tam uvedené, že anonymami sa zaoberať nebudú, že treba rátať so  spätným kontaktovaním. Nie je to podľa vás dostačujúce?

Neviem, ako to chcú skontrolovať. Treba dať na web meno a mail, ale to sa stále dá spraviť tak, že nezistíte naozaj, kto sa sťažuje na toho kandidáta. Nie je tam ani žiadny postih, ak by tam bolo krivé obvinenie. Nepovažujem to za dobré, ja by som to nelustroval takýmto spôsobom.  

Tak zrejme vznikne v ľuďoch pocit, že majú moc sa podieľať na výbere prednostov.

Myslím si, že keď už chce lustrovať, je premiérom, má plno možností na to, aby tých ľudí prelustroval inak ako takto verejne. 

-ld-

- Reklama -