Prípad Rybaniča sa vracia na Krajský súd v Bratislave

0
Filip Rybanič. Foto: TASR

Kauza bývalého zamestnanca banky a bývalého poslaneckého asistenta Filipa Rybaniča, právoplatne odsúdeného na trojročný podmienečný trest, sa opätovne vracia na Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý vo veci už vytýčil termín verejného zasadnutia.

“KS v Bratislave vytýčil termín verejného zasadnutia na základe rozhodnutia dovolacieho Najvyššieho súdu SR (NS SR), ktorý 21. januára tohto roku zrušil rozsudok KS v Bratislave z dňa 25. júna 2019 a všetky rozhodnutia na neho nadväzujúce a prikázal KS v Bratislave, aby vec v potrebnom rozsahu znova prerokoval a rozhodol. V kontexte tohto rozhodnutia bude vykonané aj zasadnutie dňa 9. septembra 2020,” odpovedal na otázku TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

NS SR v januári zistil, že dovolanie obvineného vo vzťahu k namietanej okolnosti spočívajúcej v úprave skutku krajským súdom je opodstatnené, pretože ňou KS porušil zákaz zmeny k horšiemu. Navyše, v dôsledku takéhoto postupu krajského súdu došlo následne aj k nesprávnemu právnemu posúdeniu skutku. Uviedla vtedy hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Rybanič podal dovolanie na Okresný súd (OS) Bratislava V. koncom leta prostredníctvom obhajcu Mareka Paru. Následne ho OS poslal na Krajskú prokuratúru (KP) v Nitre, ktorá Rybaničov prípad dozorovala. Potom bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V. zaslal obhajcovi. Po vykázaní doručenia nižší súd trestný spis spolu s dovolaním predložil na NS SR.

Senát KS koncom júna 2019 úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V., ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. OS Bratislava V. mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Podľa odvolacieho krajského súdu sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

- Reklama -