Scenáre politického vývoja diplomovky? Od pohodlného variantu až po machiavellistický štýl. Rozoberá politológ Lenč

0
Jozef Lenč, politológ (Autor: TASR)

Kauza plagiátorstva pri diplomovke môže mať viacero pokračovaní. Od postupného odchodu dostratena až po odchod Kollára z koalície. Pre ParlamentnéListy.sk načrtol tri možné scenáre vývoja politológ Jozef Lenč. 

Pár dní dali koaliční partneri predsedovi Sme rodina Borisovi Kollárovi, aby zaujal  postoj k výzve SaS a Za ľudí odísť pre diplomovú prácu z postu predsedu parlamentu. Aké možné scenáre vývoja tejto koaličnej roztržky vidíte? 

Scenár bude závislý od toho, akým spôsobom sa bude riešiť či neriešiť táto kauza. Momentálne je situácia z overiteľných zdrojov taká, že dve strany vládnej koalície vyzvali Borisa Kollára, aby odstúpil z postu predsedu NR SR a on povedal, že neodstúpi.

Ak ostane len pri tomto, kauza pôjde po lete dostratena, ak ju nebudú pripomínať médiá, prípadne občas opozícia.

Prvá možnosť je taká vcelku pohodlná a bezbolestná. Skúsme prejsť k druhému variantu, možno niečo na spôsob Kollárovho predchodcu Andreja Danka?  

Áno, druhý možný scenár je taký, že opozícia sa nejakým spôsobom zjednotí, poskladá a bude postupovať ako bývalá opozícia v prípade bývalého predsedu národnej rady Andreja Danka. To znamená, že sa jej podarí zvolať mimoriadnu schôdzu. S veľkou pravdepodobnosťou pomôžu takúto schôdzu zvolať aj niektoré kluby poslancov súčasnej  vládnej koalície.

Otázne je, či ten počet poslancov bude dostatočný, aby sa schôdza otvorila. Ak sa to spraví, tak si myslím, že v rámci konečného verdiktu hlasovania o odvolávaní predsedu parlamentu Borisa Kollára v tomto hlasovaní, hoci tajnom, pravdepodobne nebudú mať dve strany vládnej koalície dostatočnú odvahu pripojiť sa na stranu opozície a odvolať predsedu parlamentu. Súdim to podľa toho, že aj veľkí kritici, ako je napríklad Ondrej Dostál, sa vyjadrili, že hlasovať s opozíciou za Kollárovo odvolanie nebude. 

Dá hlasovať predseda NR SR Boris Kollár sám o sebe? (Autor: TASR)

Nuž, a tretí scenár? Boris Kollár bol v predošlých úplne pasívny. Ostane to tak aj v ďalšom variante možných politických krokov? 

Tretí potenciálny scenár je ten, že samotný predseda parlamentu Boris Kollár by mohol  iniciovať hlasovanie o dôvere sebe samému, o odvolaní seba samého, prípadne niekto z jeho strany. Je možnosť zapracovať to do programu najbližšej schôdze parlamentu. A tu si myslím, že ak by sa to stalo, a Boris Kollár by sa pokúsil machiavellisticky alebo istým spôsobom sofistikovane vytvoriť túto situáciu, tak môže vyjsť v oboch prípadoch hlasovania ako víťaz.

Ak  sa hlasovanie skončí ako v predošlej odpovedi, že strany vládnej koalície, ktoré Kollára kritizujú, nebudú mať dostatok odvahy ho s opozíciou odvolať, a tým pádom on ale bude mať od parlamentu potvrdenie, že nie je “podvodníkom” a môže ostať vo funkcii, a istým spôsobom mu národná rada odobrí, že jeho práca nie je plagiátom, lebo ho neodvolajú za tento skutok. 

Prípadne, ak by sa predsa len našiel dostatočný počet koaličných poslancov, ktorí by spolu s opozíciou odvolali predsedu národnej rady, tak on bude mať legitímny dôvod odísť z  vládnej koalície.

Vinu za neúspech toho, že predseda vlády stratí ústavnú väčšinu, bude môcť zvaliť na dve strany vládnej koalície, na SaS a Za ľudí, ktorých budú môcť obviňovať z podobného skutku, ako keď SaS s Igorom Matovičom, a to podčiarkujem, že s Igorom Matovičom,  lebo na to sa dnes zabúda, hlasovali za pád vlády Ivety Radičovej.

Nuž, a Kollár bude ten, kto chcel pokračovať vo vládnej koalícii, ako sa dohodli v marci 2020, ale dve strany koalície to zmarili. Tak nieže Boris Kollár by odišiel z vládnej koalície, ale tieto dve strany by ho vyhnali. Toto sú podľa mňa tri možnosti, ktoré by sa v najbližších dňoch, možno týždňoch mohli udiať.

- Reklama -