Podľa ministerky kultúry je cyrilometodejská pamiatka sviatkom porozumenia. Reagovali aj ďalší členovia vlády

0
Stovky veriacich sa zišli na celonárodnej Cyrilo-metodskej púti v Nitre v nedeľu 5. júla 2020. Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval nitriansky biskup Viliam Judák. Foto: TASR

Sviatok svätého Cyrila a Metoda si v nedeľu pripomenuli aj členovia vládneho kabinetu. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) hovorí o sviatku porozumenia. Solúnski bratia majú podľa nej obrovskú zásluhu na šírení božieho slova, ale aj kultúry a vzdelanosti v staroslovienčine. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) mal príchod vierozvestcov na Veľkú Moravu obrovský kultúrny, náboženský i ľudský rozmer. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že dali nášmu národu silu kresťanskej viery a vzdelania.

Milanová pripomenula prínos Cyrila a Metoda pri ustanovení staroslovienčiny za štvrtý liturgický jazyk.

„Otvorili tak dvere do cirkevných chrámov aj inému jazyku a ľuďom na Veľkej Morave ‘priniesli’ slovo, ktorému rozumeli. Doniesli porozumenie. V neposlednom rade zrušili dogmu o vyvolenom národe, čím dodali ľuďom v Karpatskej kotline sebadôveru a zasiali chuť po určovaní si vlastného osudu,” skonštatovala na sociálnej sieti.

https://www.facebook.com/milanovaMKSR/posts/717849308965679

Naď v príspevku na sociálnej sieti vyzdvihol vytvorenie hlaholiky, prekladateľskú činnosť vierozvestcov aj ich diplomatické pôsobenie. V časoch, keď bola Veľká Morava vnútorne roztrieštená a zvonku musela ustáť silné politické tlaky, sa porozumenie a pokoj, ktoré priniesli Cyril a Metod, stali podľa neho pevným základom budovania vzťahov.

„Tie musíme chrániť, starať sa o ne a venovať im čas aj dnes. Iba vďaka nim vieme vytvoriť lepšiu spoločnosť, krajinu, svet,” uviedol.

https://www.facebook.com/JaroNadPublic/posts/703341663558925

„Kresťanstvo, písmo a zákony sa stali vnútornou oporou Veľkej Moravy, vďaka čomu sme si až dodnes zachovali jej odkaz, našu identitu a našu vieru,” napísal Krajniak. Presadením staroslovienčiny ako štvrtého liturgického jazyka pozdvihli podľa neho Cyril a Metod našu krajinu na európsku úroveň. Poukázal na to, že aj dnes máme toho veľa, čo môžeme pre západnú kultúru ponúknuť. Ako príklad zo súčasnosti uviedol, ako sa Slovensko dokáže vysporiadať s ochorením COVID-19 s čo najväčším počtom zachránených životov. Sviatok si podľa svojich slov pripomenul aj omšou v Kostole svätého kríža v Devíne.

https://www.facebook.com/krajniakmilan/posts/1634414950058619
- Reklama -