Grécko neakceptuje podmienky pomoci od EÚ. Chceme robiť svoje vlastné reformy, odkazuje premiér Mitsotakis

0
Kyriakos Mitsotakis (Autor: TASR)

Grécko neakceptuje prísne podmienky núdzovej finančnej pomoci od Európskej únie (EÚ) na boj s dôsledkami pandémie nového koronavírusu. Vyhlásil to premiér Kyriakos Mitsotakis v rozhovore, ktorý noviny Financial Times (FT) uverejnili v nedeľu.

„Gréci dospeli, a veľmi. A chceme robiť svoje vlastné reformy,“ citovali ho noviny.

Šesťmesačná analýza gréckeho hospodárstva, ktorú vykonala Európska komisia, bola podľa Mitsotakisa dostačujúca a ukázala, že nie sú potrebné žiadne „dodatočné prísne podmienky“.

Premiér FT ďalej povedal, že Grécko má veľmi „agresívny program reforiem“, v rámci ktorého sa zameria na tzv. zelenú a tiež digitálnu transformáciu a podporu investícií, čiastočne prostredníctvom privatizácie.

Mitsotakis v piatok (3. 7.) počas vystúpenia v parlamente oznámil nové vládne opatrenia v hodnote 3,5 miliardy eur na podporu firiem, ktoré zasiahli blokády na obmedzenie šírenie koronavírusu.

Grécko sa v roku 2018 prekonalo desaťročnú dlhovú krízu a dúfalo v silný rast ekonomiky v roku 2020. Ale celoštátne blokády, ktoré vláda zaviedla v marci, aby obmedzila šírenie koronavírusu, všetko zmenili.

Experti najnovšie očakávajú, že grécka ekonomika tento rok klesne o 8 % až 10 % pred tým, ako sa v roku 2021 začne zotavovať.

- Reklama -