Boje medzi sýrskou armádou a IS si vyžiadali ďalšie desiatky obetí

0
Útok na Islamský štát v Sýrii (Autor: SITA/AP)

Boje medzi sýrskymi silami podporovanými ruským letectvom a teroristickou organizáciou Islamský štát (IS) si vyžiadali za posledných 48 hodín desiatky mŕtvych, informovalo v sobotu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa agentúry AFP SOHR uviedlo, že boje v centrálnej púštnej provincii Homs si od štvrtka vyžiadali životy 18 sýrskych vojakov a 26 džihádistov.

Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán spresnil, že boje sa začali zo štvrtka na piatok útokom džihádistov na pozície armády neďaleko mesta Suchna.

Sýrske vládne jednotky sa mesta Suchna znovu zmocnili v roku 2017, keď odtiaľ vytlačili džihádistov. V apríli 2020 sa bojovníci IS znovu pokúsili Suchnu dobyť. Pri ich útoku zahynulo najmenej 18 vojakov. Pri ruských náletoch a pozemných bojoch padlo aj najmenej 11 bojovníkov IS.

Suchna leží približne 70 kilometrov od starovekého mesta Palmýra, ktoré sýrske vládne sily s podporou ruského letectva dobyli od IS v marci 2017.

IS vyhlásil v roku 2014 v častiach Sýrie a susedného Iraku svoj kalifát. Po rokoch bojov sa vlani silám podporovaným USA podarilo vyhnať džihádistov z ich poslednej bašty na území východnej Sýrie.

IS si však stále zachováva prítomnosť v rozľahlej Sýrskej púšti, známej aj pod názvom Bádijat aš-Šám, ktorá zaberá dve tretiny územia Sýrie – od provincie Homs smerom na juhovýchod až po hranice s Irakom.

Občianska vojna v Sýrii si od svojho vypuknutia v roku 2011 vyžiadala viac ako 380 000 obetí a ďalšie milióny ľudí donútila opustiť ich domovy.

- Reklama -