Pre záplavy a zosuvy pôdy v Japonsku museli evakuovať 200-tisíc ľudí

0

V dôsledku silných prívalových dažďov a následných záplav a zosuvov pôdy hlásia úrady jednu obeť a najmenej 14 zatiaľ nepotvrdených úmrtí v opatrovateľskom domove na juhozápade Japonska. V oblasti bolo evakuovaných viac ako 200 000 ľudí. V sobotu o tom informovali agentúry AFP a DPA.  

Opatrovateľský domov nachádzajúci sa v prefektúre Kumamoto bol zaplavený po tom, čo sa v dôsledku záplav vyliala z koryta neďaleká rieka. Niekoľko ľudí následne našli v domove v stave “kardiorespiračného zlyhania”, čo je termín, ktorý japonské úrady používajú predtým, než lekári oficiálne potvrdia úmrtie. Tri ďalšie osoby boli nájdené v stave podchladenia.

Podľa japonskej televízie NHK sa v domove v čase nešťastia, ku ktorému došlo v sobotu ráno miestneho času, nachádzalo približne 60 až 70 ľudí. Miestne úrady v prefektúre Kumamoto tiež hlásili ďalšiu osobu v stave kardiorespiračného zlyhania v dôsledku zosuvov pôdy.

Okrem toho bolo v tejto prefektúre hlásených deväť nezvestných a jedna ťažko zranená osoba, zatiaľ čo približne 100 ľudí pre zničené cesty v dôsledku povodní a zosuvov uviazlo na mieste.

V regióne boli pozastavené aj niektoré vlakové spojenia, zatiaľ čo bez energie ostalo viac ako 8000 domácností.

Japonská národná meteorologická služba už medzitým v prefektúrach Kagošima a Kumamoto znížila výstrahy pred dažďom z najvyššej úrovne pohotovosti o jeden stupeň, avšak premiér Šinzó Abe vyzval miestnych obyvateľov, aby boli aj napriek tomu “v maximálnej pohotovosti”.

Abe nariadil stav pohotovosti pre 10.000 vojakov, aby mohli byť okamžite nasadení na miestach nešťastia.

V Japonsku je v súčasnosti obdobie dažďov, ktoré často spôsobuje povodne a zosuvy pôdy.

Ako nedávno uviedli úrady, za uplynulých desať rokov Japonsko zažilo ročne v priemere 1476 zosuvov pôdy, čo je o 47 percent viac v porovnaní s predošlým desaťročím. Príčinou tohto nárastu (v rokoch 2010 až 2019) sú čoraz častejšie silné dažde.

- Reklama -