Brazílsky prezident zmiernil pravidlá nosenia rúšok, krajina má doteraz viac ako 63 000 obetí ochorenia COVID-19

0
Demonštrant s ochranným rúškom na zabránenie šíreniu nového koronavírusu drží kópiu brazílskej ústavy. Foto: TASR/AP

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro zmiernil zákon, ktorý vyžaduje od obyvateľstva rozsiahle nosenie tvárových rúšok so zámerom obmedziť šírenie koronavírusového ochorenia Covid-19.

Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vládny žurnál Diário Oficial da Uniao.

Bolsonaro odobril legislatívu o nosení ochranných masiek na verejnosti, ale zjemnil ju tým, že zamietol požiadavku, aby si obyvatelia zakrývali tvár na miestach, ako sú školy, obchody či kostoly.

Klauzula, ktorá sa zmieňuje o “ďalších uzavretých miestach, kde sa môžu ľudia zhromažďovať”, by podľa vyjadrenia prezidentského paláca mohla viesť k porušeniu práv Brazílčanov.

Bolsonaro v tejto súvislosti argumentuje, že predmetný zákon vo svojej pôvodnej podobe by mohol viesť k pokutovaniu ľudí za nenosenie rúška v ich vlastných domovoch.

Keďže nebolo možné napadnúť iba jednu časť znenia textu klauzuly, Bolsonaro ju zablokoval celú.

Brazílsky kongres teraz preskúma prezidentove námietky a do 30 dní rozhodne, či jeho veto zruší. Regionálne nariadenia o nosení rúšok to však neovplyvní.

V Brazílii sa dosiaľ novým druhom koronavírusu nakazilo vyše 1,5 milióna osôb, pričom ochorenie si vyžiadalo už viac než 63 000 mŕtvych. Bolsonaro však ochorenie Covid-19 bagatelizuje ako “malú chrípku” a zdráha sa zaviesť príslušné opatrenia proti jeho šíreniu.

Guvernéri jednotlivých brazílskych štátov a starostovia miest uviedli do platnosti vlastné pravidlá, ale mnohé už boli medzičasom zmiernené.

- Reklama -