Turecko podniklo nálety na Kurdov v severnom Iraku

0
Ilustračná snímka. Autor: TASR

Turecké letectvo podniklo nálety na pozície kurdských militantov v severnom Iraku. Oznámila to v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na správy tureckých médií.

Podľa ministerstva obrany v Ankare dve turecké stíhacie lietadlá typu F-16 idenfitikovali a zničili “ciele teroristov” zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a sýrsko-kurských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG).

Nálety prebehli v piatok v severoirackých regiónoch Avasín a Bajsán. Podľa tureckého rezortu obrany bola operácia úspešne ukončená.

Turecká armáda v júni spustila v horských regiónoch severného Iraku pri hraniciach s Tureckom dve vojenské ofenzívy voči kurdským separatistom. Ich súčasťou sú nálety, ostreľovanie i cezhraničné pozemné operácie.

Turecké vojenské zásahy boli podľa Ankary reakciou na zintenzívňujúce sa útoky na turecké stanovištia a základne v oblastiach pri hraniciach s Irakom.

Turecko-kurdský konflikt sa opäť rozhorel po stroskotaní mierového procesu v roku 2015. Turecká armáda odvtedy pravidelne útočí na pozície PKK na juhovýchode Turecka aj v priľahlých hornatých oblastiach severného Iraku.

- Reklama -