Berlín premenuje stanicu metra, ktorá obsahuje pomenovanie “Mauri”

0
berlin, s bahn, railway station
Berlínske metro. Foto: Pixabay

Berlínsky dopravný podnik (BVG) premenuje jednu zo staníc metra, ktorej názov obsahuje slovo hanlivo označujúce ľudí tmavšej pleti. Informovala o tom piatok agentúra Reuters.

Oznámenie BVG prichádza v čase, keď sa vo svete konajú demonštrácie za rasovú spravodlivosť a proti kolonializmu, ktoré vyvolalo zabitie Afroameričana Georgea Floyda belošským policajtom v americkom meste Minneapolis z 25. mája.

Podľa BVG stanica Mohrenstrasse ponesie meno neďalekej ulice Glinkastrasse, ktorá je pomenovaná po ruskom skladateľovi z 19. storočia Michailovi Ivanovičovi Glinkovi.

Slovo “mohr” je zastarané pomenovanie pre obyvateľov severnej Afriky (Mauri), no v stredoveku sa používalo aj ako všeobecné označenie ľudí s tmavšou farbou pleti. V súčasnosti vyskytuje aj v názvoch niektorých ďalších ulíc.

Stanica metra sa nachádza iba niekoľko stoviek metrov od Brandenburskej brány v samom centre Berlína. Od svojho otvorenia v roku 1908 už mala niekoľko názvov: do roku 1950 sa nazývala Kaiserhof, do roku 1986 Thälmannplatz a do roku 1991 Otto-Grotewohl-Strasse. 

- Reklama -