Premiér podal demisiu a už ho začne vyšetrovať súd

0
Na snímke už bývalý francúzsky premiér Édouard Philippe počas tlačovej konferencie (Autor: TASR)

Bývalého francúzskeho premiéra Édouarda Philippa a ďalších dvoch ministrov budú vyšetrovať pre pochybnosti o spôsobe, akým pristupovali ku koronavírusovej pandémii. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Philippe pritom len v piatok podal aj s celou svojou vládou demisiu. Vo funkcii ho nahradil Jean Castex, ktorý je jedným z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze.

Vyšetrovanie ktoré bude viesť Súdny dvor republiky (CJR), ktorý sa zaoberá prípadmi zneužívania moci. CJR dostal 90 sťažností a preskúmal 53 z nich. Z týchto sťažností považoval deväť za opodstatnené, ktoré budú tvoriť základ vyšetrovania. Sťažnosti podali súkromné osoby, lekári, združenia a dokonca aj väzni.

Vyšetrovanie sa bude týkať toho či Philippe, bývalá ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová, ktorá vo februári odstúpila po neúspešnej kandidatúre na starostku Paríža, a jej nástupca Olivier Véran zanedbali počas koronakrízy svoje povinnosti.

Francúzsko sa momentálne pripravuje na znovuotvorenie podnikov a obchodov. Prezident Emmanuel Macron vylúčil zvyšovanie daní a povedal, že bankroty a prepúšťanie zapríčinené koronakrízou chce riešiť “zvýšením práce a produkcie”. Očakáva sa, že francúzska ekonomika sa prepadne z dôvodu koronakrízy o 11 percent.

- Reklama -