Putin podpísal výnos, ktorým zmeny v ruskej ústave nadobudnú účinnosť už 4. júla

0
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal výnos, ktorým stanovil, že zmeny a doplnenia ruskej ústavy nadobudnú účinnosť v sobotu 4. júla. Informovala o tom v piatok tlačová služba Kremľa.

Rovnakým dekrétom Putin nariadil aj oficiálne vydanie Ústavy Ruskej federácie, a to na vládnom internetovom portáli www.pravo.gov.ru.
Celoštátne hlasovanie o zmenách a doplneniach ruskej ústavy sa zavŕšilo 1. júla. Podľa ruskej Ústrednej volebnej komisie navrhované zmeny podporilo 77,92 percenta zúčastnených občanov, odmietlo ich 21,27 percent voličov. Celková účasť na hlasovaní bola 67,97 percenta.
Návrhy na zmeny a doplnenia v ústave, predložené Putinom a rozpracované komisiami, predtým schválili obe komory ruského parlamentu a regionálne zastupiteľstvá.
Putin od začiatku vcelku krátkeho procesu príprav reforiem v ústave trval na tom, aby zmeny odobrili občania v hlasovaní, aj keď zo zákona referendum v takomto prípade nie je potrebné. Ruský prezident argumentoval, že schválenie ľudom poskytne ústavným zmenám väčšiu legitimitu.
Pôvodne sa celoštátne hlasovanie o zmenách ústavy malo konať 22. apríla. Kremeľ ho odložil vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v Rusku vyvolanú koronavírusom nového typu.

- Reklama -