Krok vpred v boji proti koronavírusu: EK schválila remdesivir na liečbu COVID-19

0
Napĺňanie fľaštičiek liekom remdesivir vo výrobnom závode spoločnosti Gilead, USA. (Autor: TASR)

Európska komisia schválila v piatok používanie prípravku remdesivir na liečbu závažných prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu v EÚ. Informovala o tom agentúra DPA.

Komisia spresnila, že pre liek remdesivir vydala podmienečné povolenie na uvedenie na trh, čím sa tento prípravok stal vôbec prvým liekom povoleným na úrovni Európskej únie na liečbu proti COVIDu-19.

Komisia pripomenula, že povolenie prebehlo v rámci zrýchleného konania a po odporúčaní Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Exekutíva Európskej únie zdôraznila, že v záujme ochrany verejného zdravia sa údaje o lieku remdesivir hodnotili vo výnimočne krátkom časovom rámci prostredníctvom priebežného preskúmania.

Ide o postup, ktorý používa EMA počas mimoriadnych udalostí pre oblasť verejného zdravia. To umožnilo rýchle udelenie povolenia pre uvedenie lieku na jednotný trh EÚ – už do jedného týždňa po odporúčaní EMA. Bežný postup znamená poskytnúť povolenie v dobe do 67 dní.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v správe pre médiá uviedla, že povolenie prvého lieku na liečbu COVIDu-19 je dôležitým krokom vpred v boji proti tomuto druhu vírusu.

„Oprávnenie udeľujeme menej ako mesiac po podaní žiadosti, čo jasne potvrdzuj odhodlanie EÚ rýchlo reagovať, len čo sú k dispozícii nové spôsoby liečby,” opísala situáciu komisárka.

Na archívnej snímke z 8. apríla 2020 ampulka prípravku Remdesivir. Foto: TASR/AP

Zároveň dodala, že eurokomisia aj naďalej pokračuje v úsilí zabezpečiť účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti novému typu koronavírusu.

Remdesivir dostal iba podmienečné povolenie na uvedenie na jednotný trh, čo je jeden z regulačných mechanizmov EÚ vytvorený na uľahčenie včasného prístupu k liekom, ktoré spĺňajú nenaplnené lekárske potreby. A to je aj prípad súčasnej krízy v oblasti verejného zdravia.

- Reklama -