Víťaz prvého kola poľských prezidentských volieb: úradujúci Duda

0
Poľský prezident Andrzej Duda máva svojim priaznivcom (Foto: TASR)

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda zvíťazil v nedeľnom prvom kole prezidentských volieb a získal 43,5 percenta hlasov voličov. V druhom kole však musí poraziť súpera Rafala Trzaskowského, ak si chce zabezpečiť druhé funkčné obdobie. Ukázali to konečné výsledky volieb, ktoré v utorok zverejnila volebná komisia vo Varšave, informovala tlačová agentúra DPA.

Druhé kolo prezidentských volieb sa bude konať 12. júla a Duda bude súperiť s liberálnym primátorom Varšavy Trzaskowským, ktorý získal v prvom kole 30,5 percenta hlasov.

Účasť voličov na nedeľňajšom hlasovaní dosiahla 64,5 percenta a bola najvyššia za 25 rokov.

Duda zaznamenal vynikajúce výsledky na východe a juhovýchode krajiny, kde má jeho sociálno-konzervatívny program najsilnejšiu odozvu medzi ľuďmi, ale tiež v malých mestách a vidieckych oblastiach.

Trzaskowski porazil Dudu vo veľkých mestách.

Dudu podporuje vládna národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS). Jeho víťazstvo by upevnilo moc strany prinajmenšom do roku 2023, keď sú naplánované ďalšie parlamentné voľby.

Ak Duda nezíska druhé päťročné obdobie v prezidentskom úrade, moc vládnej strany PiS môže zoslabnúť, keďže PiS nemá v dolnej komore parlamentu dostatočnú väčšinu na prelomenie veta prezidenta pri zákonoch.

Okrem dvoch hlavných prezidentských kandidátov sa o úrad uchádzal aj nezávislý kandidát Szymon Holownia s kresťansko-demokratickým zameraním, ktorý získal 13,9 percenta hlasov. Kandidát konzervatívno-liberálneho zoskupenia Konfederácia (Konfederacja) Krzysztof Bosak sa umiestnil štvrtý so 6,8 percenta hlasov.

Kresťansko-demokratický agrárny politik Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sa umiestnil piaty s 2,4 percenta hlasov. Ľavicový kandidát Robert Biedroň, prvý otvorene homosexuálne orientovaný prezidentský kandidát v Poľsku, si zaistil 2,2 percenta hlasov.

- Reklama -