India zakáže používanie čínskych mobilných aplikácií

0
mobile phone, smartphone, keyboard
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

India oznámila, že v dôsledku obáv o národnú bezpečnosť a ochranu súkromia zakáže používanie 59 čínskych mobilných aplikácií. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Tento zákaz prichádza v čase napätia medzi oboma krajinami, ktoré v polovici júna vyústilo do incidentu v kašmírskom regióne Ladákh, pri ktorom zahynulo 20 indických vojakov. Podľa agentúry AP išlo o najnásilnejšiu konfrontáciu medzi oboma veľmocami za posledné desaťročia.

Podľa indického ministerstva informačných technológií sa aplikácie podieľali na aktivitách, ktoré “poškodzujú suverenitu a integritu Indie, bezpečnosť štátu a verejný poriadok”. Zákaz sa týka aj populárnych aplikácií TikTok a WeChat.

Ministerstvo ďalej uvádza, že cieľom tohto rozhodnutia je “zaistiť bezpečnosť a suverenitu indického kybernetického priestoru”. Tento krok bol prijatý po tom, čo ministerstvo dostalo niekoľko sťažností týkajúcich sa odcudzenia osobných údajov používateľov a narušenia ich súkromia. Kedy zákaz nadobudne účinnosť však zatiaľ nie je známe.

Čínski výrobcovia majú takmer 65 percentný podiel na indickom trhu so smartfónmi, zatiaľ čo aplikácie na zdieľanie videa ako TikTok či Helo sú populárne najmä medzi indickou mládežou. Odhaduje sa, že v Indii je približne 120 miliónov používateľov TikToku, čo z tejto krajiny robí najväčší medzinárodný trh pre túto aplikáciu.

Spoločná 3500-kilometrová hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami. Minulý týždeň India priznala, že zvýšila počet svojich vojsk na spornej himalájskej hranici s Čínou, ktorá v tejto oblasti takisto zhromažďuje ozbrojené sily.

- Reklama -